Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkkiliven suosio yllätti tutkijat, havaintoja jo 30 000 – katso täältä oman paikkakuntasi tilanne

Uuteen Punkkilive-palveluun on kertynyt jo 30 000 puutiaishavaintoa, kertoo Turun yliopisto tiedotteessa.

Turun yliopiston tutkijoiden ja Pfizerin yhteistyössä kehittämä palvelu avattiin kansalaisille toukokuun alussa.

Tarkoitus on kannustaa kaikkia ulkona luonnossa tai kaupunkialueilla liikkuvia raportoimaan omat puutiaishavaintonsa tutkijoille.

Puutiaiset ovat viime vuosina levinneet yhä laajemmille alueille ja yhä pohjoisemmaksi. Samalla puutiaisten levittämiä tauteja esiintyy yhä enemmän eri puolilla Suomea, ja tästä syystä uusien riskialueiden tunnistaminen on entistä tärkeämpää.

Punkkilive on ensimmäisen kahden kuukauden aikana onnistunut ylittämään koko vuodelle asetetut tavoitteet. Vierailuja sivustolle on kaiken kaikkiaan kertynyt jo 100 000.

– Tutkijoille on ollut yllätys Punkkiliveen ilmoitettu suuri havaintomäärä. Huoli puutiaisten levittäytymisestä yhä laajemmalle alueelle yhdistää kansaa, ja monet haluavat avustaa kansalaistutkimuksessa. Kartalla havainnot painottuvat alueille, joilla ihmisiä liikkuu paljon ja puutiaisten kohtaaminen on yleistä. Havaintoja on tullut runsaasti myös pohjoisesta, esimerkiksi Oulun ja Rovaniemen lähialueilta, Turun yliopiston biologian laitoksen yliopistonlehtori Eero Vesterinen sanoo.

Havaintojen kerääminen Punkkiliven avulla jatkuu läpi vuoden ja palvelun on tarkoitus pysyä toiminnassa vuosien ajan.

Näin pystytään havainnoimaan puutiaisten esiintymistä myös syksyn myöhäisimpinä ja kevään varhaisimpina kuukausina.

Täältä voit katsoa paikalliset tilanteet puutiaisten esiintyvyydestä tehtyjen havaintoilmoitusten perusteella.