Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK: Yli 400 000 ihmistä kärsii nälänhädästä Etiopian Tigrayssa

YK:n mukaan Etiopian Tigrayssa yli 400 000 ihmistä kärsii nälänhädästä. Lisäksi 1,8 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla.

Asiasta kerrottiin YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina, kun neuvosto piti ensimmäisen julkisen kokouksensa sodan runteleman Tigrayn tilanteesta.

YK:n hätäavun sijaiskoordinaattori ja humanitaaristen asioiden alipääsihteerin sijainen Ramesh Rajasingham vaati välittömiä humanitaarisia toimia Tigrayn asukkaiden auttamiseksi.

– Monen ihmisen henki riippuu meidän kyvystämme saada heille ruokaa, lääkkeitä, ravitsemustarvikkeita ja muuta humanitaarista apua, Rajasingham sanoi.

– Meidän on saavutettava heidät nyt. Ei ensi viikolla. Nyt.

Rajasinghamin mukaan tilanne on pahentunut viime viikkoina dramaattisesti, ja joidenkin arvioiden mukaan nälkää näkeviä voi todellisuudessa olla vielä enemmän.

Yli 5 miljoonaa hätäavun tarpeessa

Tigrayn alueella on sodittu viime marraskuusta lähtien, jolloin Etiopian pääministeri Abiy Ahmed lähetti sinne joukkoja syrjäyttääkseen aluejohdon. Syyksi kerrottiin se, että Tigrayn kansan vapautusrintama (TPLF) oli hyökännyt hallinnon joukkojen leiriin.

Pääministeri julisti myöhemmin marraskuussa hallinnon joukkojen voittaneen, mutta taistelut ovat siitä huolimatta jatkuneet.

Kesäkuussa kapinalliset ryhtyivät suureen vastahyökkäykseen ja valtasivat takaisin alueen pääkaupungin Mekelen.

Keskushallinto ilmoitti maanantaina yksipuolisesta tulitauosta, jonka vapautusrintama on sivuuttanut. YK:n poliittisten ja rauhanrakennusasioiden alipääsihteeri Rosemary DiCarlo kehotti perjantaina ryhmää hyväksymään tulitauon.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman mukaan 5,2 miljoonaa ihmistä, eli 91 prosenttia Tigrayn väestöstä on ruokahätäavun tarpeessa.

Etiopian joukkojen kerrotaan tuhonneen tällä viikolla kaksi siltaa, jotka olivat olennaisia avustusten kannalta.