Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnat ovat Britanniassa rajussa kasvussa – silti Englanti pelaa jalkapallon EM-välierässä Lontoossa jopa 60 000 katsojan edessä

Jalkapallon EM-kisojen viimeisten otteluiden pelaaminen Britanniassa on herättänyt huolta koronaviruksen leviämisen riskistä. Britannian koronatartuntamäärät ovat kymmenkertaistuneet toukokuusta, mutta silti otteluiden yleisökapasiteettia on nostettu kolmeen viimeiseen otteluun.

Suomen Lontoon-suurlähetystön lehdistövirkamies Heli Suominen kertoo, jalkapallon EM-kisat ovat olleet todella merkittävä asia briteille ja niihin on julkisuudessa suhtauduttu positiivisesti.

– Kisoja ei merkittävästi vastusteta, mutta sitä pohditaan, riittävätkö rajoitukset ja mitä tästä seuraa, Suominen kertoo.

Brittihallinto ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa päättivät 22. kesäkuuta nostaa yleisökapasiteettia Lontoon Wembleyn stadionilla pelattaviin otteluihin.

Kisojen alussa stadionille otettiin vain 25 prosenttia stadionin kapasiteetista eli 22 500 katsojaa. Kesäkuun lopulla määrä nostettiin 45 000 katsojaan, ja kolmeen viimeiseen peliin lippuja myydään yli 60 000, 75 prosenttia stadionin kapasiteetista. Katsojia varmasti riittää, sillä Englanti eteni lauantaina välieriin ja pelaa keskiviikkona Tanskaa vastaan kotiyleisön edessä.

EM-kisojen välierissä kohtaavat tiistaina Italia ja Espanja. Finaali pelataan ensi sunnuntaina.

Karanteenimääräykset suitsivat kisaturismia

Britannian hallinnon arvion mukaan suurin osa välierä- ja finaaliotteluihin tulevista katsojista on Irlannista ja Britanniasta, mutta pieni osa on tulossa myös näiden ulkopuolelta.

Brittihallinto muistutti torstaina tiedotteessaan ulkomailta tulevia kisaturisteja Britannian maahantulorajoituksista. Negatiivinen koronatesti vaaditaan lähes kaikista Euroopan maista tultaessa. Maahantulon jälkeen on lisäksi oltava pakollisessa karanteenissa kymmenen päivää.

Lontoon-suurlähetystössä ei ole tarkkaa tietoa Britanniaan saapuvista suomalaisista, mutta Suominen arvioi, ettei Lontooseen ole tulossa montakaan suomalaista kisaturistia loppupelejä varten.

– Arvelen, että Suomesta tulee todennäköisesti vain vähän kisaturisteja, koska tarpeetonta matkustamista Suomesta Isoon-Britanniaan kehotetaan välttämään, karanteenissa on oltava täällä kymmenen päivää ja toki siksi, että Suomi on pudonnut eikä täällä pelaa, Suominen kertoo.

Suominen myös kehottaa mahdollisia Lontooseen saapuvia suomalaisia jalkapalloturisteja noudattamaan kaikkia THL:n ja brittiviranomaisten ohjeita oman ja muiden terveyden vuoksi.

Skotlannissa yli tuhat tartuntaa Lontoon kisaturisteilla

Britanniassa koronatartuntoja on yhdistetty EM-kisaotteluihin jo ennen yleisömäärien kasvattamista.

Skotlannin terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona, että maassa on todettu EM-kisojen alusta lähtien lähes 2 000 koronatartuntaa, jotka on yhdistetty joko stadionilla olleisiin tai muuten kokoontuneisiin jalkapallofaneihin. Yli tuhat tartuntaa on yhdistetty Skotlannista Lontooseen matkustaneisiin kisaturisteihin, joista lähes 400 tartunnan saanutta oli ollut katsomassa 18. kesäkuuta pelattua Skotlannin ja Englannin välistä ottelua Wembleyn stadionilla.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmaissut huolensa Lontoossa järjestettävien EM-kisojen viimeisten pelien koronaturvallisuudesta, kertoo uutistoimisto AFP. Merkel kertoi Britannian-vierailullaan perjantaina, että "Britannian hallitus tekee toki omat päätöksensä", mutta katsojamäärän nosto 60 000:een on "hieman liikaa".

Euroopan parlamentin kansanterveysvaliokunta (ENVI) vaati torstaina Uefaa ja Britanniaa harkitsemaan uudelleen välierä- ja finaaliotteluiden järjestämistä Wembleyn stadionilla tai edes arvioimaan uudestaan koronajärjestelyjä ja kapasiteetin nostoa.

– Kolmen pelin järjestäminen Wembleyn stadionilla 60 000 katsojalle tapausmäärien kasvaessa uudelleen on terveysuhka ja selvästi tarpeeton riski, ENVI sanoi kannanotossa.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi torstaina, että EM-kisojen isäntäkaupunkien on seurattava paremmin kisaturistien liikkumista myös stadionien ulkopuolella.

Rokotuspolitiikka on ehkäissyt sairaanhoidon ylikuormittumista

Britannian koronarajoituksia lievennettiin loppukeväästä, mutta ne ovat Suomeen verrattuna vielä tiukkoja. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisessa liikenteessä on maskipakko, jonka rikkomisesta voi saada sakon. Sisätiloissa saa kokoontua korkeintaan kuusi ihmistä kerrallaan ja yksityisissä ulkotiloissa 30 ihmistä turvavälein.

Uusien koronatapausten määrä lähti Britanniassa kasvuun touko-kesäkuun vaihteessa. Toukokuussa päivittäin raportoitiin vielä noin 2 000 uutta tartuntaa, mutta heinäkuun alkuun mennessä päivittäisiä tartuntoja on ollut jo yli 20 000.

Sairaanhoidon kapasiteettia tartuntamäärät eivät ole kuitenkaan kuormittaneet aiempaan tapaan.

– Keskeinen taktiikka on ollut, että yritetään saada kaikki aikuiset rokotettua ja tuplarokotettua. Juuri se nähdään syynä siihen, että lisääntyneet tartunnat eivät ole heijastuneet sairaalahoidon tarpeeseen samalla tavalla kuin ennen, Suominen kertoo.

Yli 60 prosenttia Britannian aikuisväestöstä on täysin rokotettuja.

Englanti suunnittelee poistavansa kaikki koronarajoitukset heinäkuun 19. päivä.

- - - -

Juttua on korjattu: Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että torstaina Skotlannin terveysviranomaiset kertoivat lähes 2 000 tartunnan olleen yhdistetty peleissä käyneisiin jalkapallofaneihin ja yli tuhannen tartunnan olleen yhdistetty Skotlannin ja Englannin väliseen otteluun. Skotlannin terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona, että lähes 2 000 tartuntaa on yhdistetty joko stadionilla olleisiin tai muuten kokoontuneisiin jalkapallofaneihin ja että yli tuhat tartuntaa on yhdistetty Skotlannista Lontooseen matkustaneisiin kisaturisteihin, joista lähes 400 tartunnan saanutta oli ollut katsomassa Skotlannin ja Englannin välistä peliä stadionilla.