Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilökohtainen avustaja murhasi 89-vuotiaan vanhuksen Lappeenrannassa – ennen surmaamista mies vei uhrin tililtä 25 000 euroa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina parikymppisen miehen elinkautiseen vankeuteen 89-vuotiaan naisen murhasta Lappeenrannassa viime syyskuussa.

Oikeus oli jo aiemmin katsonut näytetyksi, että mies tappoi vanhuksen lyömällä tätä useita kertoja vasaralla päähän ja kuristamalla tätä kaulasta käydessään vierailulla uhrin luona. Mies toimi vanhuksen henkilökohtaisena avustajana.

Syyttäjän mukaan murhan motiivina oli miehen rahapula, joka johtui päihde- ja peliriippuvuudesta.

Tekijä kertoi poliisikuulusteluissa, että oli päättänyt tappaa naisen ja viedä tämän rahat oman rahatilanteensa korjaamiseksi. Mies kertoi pakanneensa vasaran reppuunsa ja lähteneensä polkupyörällä naisen asunnolle.

Hetkeä ennen surmaa mies oli naisen tietokoneella siirtänyt tämän pankkitililtä 25 000 euroa omalle tililleen. Surmattuaan uhrin mies oli peitellyt tekojaan muun muassa vastailemalla naiselle tulleisiin viesteihin.

Mies kääri uhrin ruumiin muovisäkkeihin tarkoituksenaan hävittää ruumis ja pyrki siivoamaan uhrin asuntoa. Siivoaminen ja ruumiin hävittäminen jäivät kuitenkin kesken. Poliisi löysi ruumiin asunnosta muutamia päiviä surmateon jälkeen.

Mies muutti kertomustaan

Joulukuussa annetun välituomion jälkeen mies muutti kertomustaan. Hän muun muassa kertoi oikeudelle, ettei hänellä ollut vasaraa repussaan naisen asunnolle mennessään. Mies sanoi tarttuneensa jakkaralla olleeseen vasaraan, kun pelkäsi jäävänsä kiinni tekemästään rahansiirrosta.

Käräjäoikeuden mukaan miehen uusi kertomus ei antanut syytä muuttaa arviota miehen käyttämästä väkivallasta. Oikeus lähti arvioinnissaan siitä, että mies oli etukäteen päättänyt tappaa naisen ja mennyt uhrin asunnolle vasara mukanaan.

Välituomion jälkeen oikeuden oli vielä otettava kantaa siihen, oliko vanhuksen surmaamisessa kyse taposta vai murhasta. Mies kiisti syytteen murhasta, mutta myönsi syyllistyneensä tappoon.

Oikeuden mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla tavalla. Oikeus piti tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä, joten se katsoi miehen syyllistyneen murhaan.

Mielentilatutkimuksen perusteella oikeus katsoi miehen olleen tekohetkellä syyntakeinen, eli hän ymmärsi tekonsa ja sen seuraukset.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1999 syntyneen Esko (aik. Jere) Aleksi Rantasen elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hänet tuomittiin murhan lisäksi hautarauhan rikkomisesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja huumausainerikoksesta.