Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etiopian pääministeri kuvailee vaalivoittoa historialliseksi – vaaleja ei ole vielä järjestetty koko maassa

Afrikan sarvessa sijaitsevan Etiopian pääministeri Abiy Ahmed kuvailee Twitterissä julkaistussa lausunnossa maan parlamenttivaalien tulosta historialliseksi. Vaalivirkailijat ilmoittivat eilen, että Abiyn puolue oli saanut ylivoimaisen enemmistön vaaleissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan Etiopian oppositiopuolueet ovat sanoneet, että maan hallinnon oppositioon kohdistuneet ratsiat häiritsivät puolueiden valmistautumista vaaleihin.

Oppositiojohtaja Berhanu Nega sanoo BBC:n mukaan, että hänen puolueensa on tehnyt yli 200 valitusta, sillä vaalitarkkailijoita ei ollut päästetty useille alueille.

Valtioon liitoksissa oleva Etiopian ihmisoikeuskomissio on ilmoittanut, että sen tarkkailemilla paikoilla ei havaittu vakavia tai laajoja ihmisoikeusloukkauksia. BBC:n mukana komission alustavassa raportissa kuitenkin todettiin, että joissain vaalipiireissä havaittiin asiattomia pidätyksiä, äänestäjien pelottelua sekä tarkkailijoiden ja toimittajien häirintää.

Toukokuussa Euroopan unioni arvioi, että Etiopia ei pysty takamaan vaaliensa riippumattomuutta.

Vaalit pidettiin 21. kesäkuuta, jolloin Abiyn kannatus oli ensimmäistä kertaa koetuksella sitten hänen valtaannousunsa vuonna 2018. Maassa on useana vuonna järjestetty hallintoa vastustavia mielenosoituksia.

Vaaleja oli aiemmin jouduttu siirtämään koronavirusepidemian takia. Osalla alueista vaalit on tarkoitus pitää vasta syyskuussa, ja uusi hallitus on määrä muodostaa lokakuussa.

Taistelujen runtelemassa Tigrayssa ei vielä vaalipäivää

Vaaleja varjosti Etiopian pohjoisosassa Tigrayn alueella käydyt taistelut ja pelot laajalle levinneestä nälänhädästä. Vaalipäivämäärää Tigrayn alueelle ei ole vahvistettu.

Taistelut saivat alkunsa syksyllä. Tigrayssa oli ennen tätä järjestetty aluevaalit, vaikka kansallisella tasolla vaaleja oli päätetty lykätä. Marraskuussa Abiy lähetti alueelle joukkoja. Syyksi sanottiin, että Vapausrintaman joukot olivat hyökänneet hallinnon joukkojen leiriin.

Vapausrintama nousi Etiopiassa valtaan 1990-luvulla. Sitä johtanut Meles Zenawi toimi Etiopian pääministerinä 1990-luvun puolivälistä kuolemaansa asti vuoteen 2012.

Etiopian hallinto julisti Tigrayn alueelle tulitauon noin kaksi viikkoa sitten.

YK:n mukaan Etiopian Tigrayssa yli 400  000 ihmistä kärsii nälänhädästä. Lisäksi 1,8 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla.

Pääministeri Abiy palkittiin vuonna 2019 Nobelin rauhanpalkinnolla muun muassa naapurimaa Eritrean kanssa tehdyn sovinnon seurauksena. Myös Eritrea on mukana Tigrayn konfliktissa.

---

Lähteenä myös AFP