Viikkojen odotuksen jälkeen vasemmistolainen Pedro Castillo on julistettu Perun uudeksi presidentiksi

Perussa on saatu vihdoin päätökseen viikkoja kestänyt vääntö tiukoille menneiden presidentinvaalien voittajasta. Vasemmistolaisesta Pedro Castillosta on tulossa maan seuraava presidentti.

Asiasta ilmoitti vaalien voittajan julistamisesta vastannut vaaliviranomainen paikallista aikaa maanantaina.

– Julistan Jose Pedro Castillo Terronesin tasavallan presidentiksi, JNE-vaaliviranomaisen johtaja Jorje Luis Salas sanoi lyhyessä etänä järjestetyssä seremoniassa.

Castillon kilpakumppani, oikeistopopulisti Keiko Fujimori kertoi aiemmin päivällä hyväksyvänsä vaalituloksen, vaikka oli aiemmin vihjaillut saattavansa torjua JNE:n ratkaisun.

– Sitä vaativat laki ja perustuslaki, jota olen vannonut puolustavani, Fujimori perusteli kuitenkin aikeitaan hyväksyä tulos.

Yli kuusi viikkoa sitten pidettyjen vaalien voittajan julistaminen oli lykkääntynyt sen jälkeen, kun Fujimori syytti vaaleja vilpillisiksi ja vaati JNE:tä mitätöimään kymmeniä tuhansia ääniä. Fujimorin tukijat ovat vaatineet äänestyksen jälkimainingeissa uusien vaalien järjestämistä.

Ehdokkaiden välinen ero oli ääntenlaskennan päätteeksi erittäin täpärä. Kun kaikki äänet oli laskettu, Castillo oli saanut noin 44 000 ääntä Fujimoria enemmän.

Castillo julistautui jo aiemmin vaalien voittajaksi, mutta virallista tulosta jouduttiin odottamaan viranomaisten tutkiessa Fujimorin valitusta. JNE kertoi aiemmin maanantaina saaneensa selvityksen tehtyä ja valmistautuvansa julistamaan vaalien voittajan.

Castillo vannoo virkavalansa ensi viikolla

Uuden presidentin on määrä vannoa virkavalansa jo ensi viikon keskiviikkona, kun maan väliaikaisen johtajan Francisco Sagastin kausi tulee päätökseensä.

Perulaiset äänestivät uudesta presidentistä 6. kesäkuuta. Äänestys oli kolmen vuoden sisään jo viides. Perulaiset ovatkin toivoneet päätöstä vuosia kestäneelle poliittiselle myllerrykselle.

Maassa on ollut kolmen viime vuoden aikana neljä presidenttiä, ja seitsemän sen kymmenestä edellisestä johtajasta on tuomittu tai tutkinnassa korruptiosta. Myrskyn kiivaimpina hetkinä viime marraskuussa Perulla oli kolme presidenttiä viikon sisällä.

Nuorempaa Fujimoria syytetään runsaan miljoonan euron laittoman vaalirahoituksen vastaanottamisesta brasilialaiselta Odebrecht -rakennusyhtiöltä vuosien 2011 ja 2016 vaaleissa. Hänen isänsä, ex-presidentti Alberto Fujimori puolestaan on vankilassa korruptiosta sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Syyttäjät ovat kertoneet ehdottavansa nuoremmalle Fujimorille 30 vuoden vankeustuomiota. Jos Fujimori olisi voittanut vaalit, olisi hänen syytteidensä käsittelyä lykätty kuitenkin presidenttikauden jälkeiseen aikaan.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut