Nicaraguan oppositiopuoluetta ei päästetä osallistumaan presidentinvaaleihin

Arvostelijoiden ja opposition mukaan istuva presidentti Daniel Ortega on ryhtynyt diktaattoriksi ja sulkenut järjestelmällisesti kaikki varteenotettavat vastustajansa vaalien ulkopuolelle. Kuvassa Ortega puhumassa kannattajilleen kesällä 2018. AFP / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Nicaraguan vaalilautakunta on estänyt maan vaikutusvaltaisimman oppositiopuolueen osallistumisen marraskuun presidentinvaaleihin, jossa se olisi tähdännyt istuvan presidentti Daniel Ortegan syrjäyttämiseen.

Päätöksessä vedottiin muun muassa siihen, että opposition CXL-puolueen puheenjohtajalla on lainvastainen Yhdysvaltain ja Nicaraguan kaksoiskansalaisuus.

Linjaus on osa viime aikoina kiristynyttä opposition tukahduttamista Keski-Amerikan Nicaraguassa, jota johtava Ortega pyrkii nyt neljännelle kaudelleen.

Arvostelijoiden ja opposition mukaan Ortega on ryhtynyt diktaattoriksi ja sulkenut järjestelmällisesti kaikki varteenotettavat vastustajansa vaalien ulkopuolelle. Kaikki maan varteenotettavat oppositiojohtajat ovat vankilassa, kotiarestissa tai maanpaossa, kertoo Washington Post .

Entinen sandinistisissien johtaja Ortega on johtanut maata vuodesta 2007 ja sitä ennen myös vuosina 1979–1990. Ortegan hallintoa syyttää lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty .

"Ortegasta on tullut tyranni"

Ortega on karkottanut rinnaltaan monet vanhoista liittolaisistaan. Muun muassa tunnettu argentiinalainen runoilija ja entinen sandinisti Gioconda Belli on arvostellut presidenttiä kovasanaisesti.

– Daniel Ortegasta on tullut uusi tyranni. Yhdessä eksentrisen vaimonsa Rosario Murillon kanssa he hallitsevat Nicaraguaa rautanyrkillä, Belli kirjoitti New York Timesissa heinäkuussa.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat ottaneet käyttöön Nicaraguan hallinnon jäseniin kohdistuvia pakotteita . Ne kohdistuvat muun muassa Ortegan vaimoon Murilloon, joka on jälleen ehdolla maan varapresidentiksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut