Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talebanit valtasivat jo kahdeksannen kaupungin muutaman päivän sisällä Afganistanissa

Äärijärjestö Taleban valtasi tiistaina Afganistanissa kaksi maakuntapääkaupunkia lisää, kun sekä parinsadan kilometrin päässä Kabulista sijaitseva Baghlanin maakunnan pääkaupunki Pol-e Khomri että maan länsiosassa sijaitseva samannimisen maakunnan pääkaupunki Farah päätyivät taistelijoiden haltuun.

Yhteensä talebanit ovat vallanneet jo kahdeksan kaupunkia muutaman päivän sisällä.

Talebanien eteneminen on ollut erityisen nopeaa maan pohjoisosassa, missä sijaitsee viisi vallatuista kaupungeista. Taistelijoiden uskotaan seuraavaksi pyrkivän valtaamaan alueen suurimman kaupungin Mazar-i-Sharifin.

Jos Mazar-i-Sharif päätyy taistelijoiden käsiin, Afganistanin hallinto on menettänyt talebaneille suuren osan maan pohjoisosasta, joka on perinteisesti kuulunut talebaneja vastustaviin alueisiin. Tuhannet ihmiset ovat paenneet talebanien valtaamilta alueilta kohti Kabulia ja muita turvallisempia kaupunkeja.

Taleban-taistelijat ovat vallanneet maaseutualueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa Afganistanista toukokuussa. Nyt Taleban on saanut nopeasti haltuunsa myös kaupunkeja.

Yhdysvaltojen erityislähettiläs Zalmay Khalilzad on parhaillaan Qatarissa, missä käydään hallituksen ja Talebanin välisiä aseleponeuvotteluita. Khalilzad yrittää saada sissejä suostumaan tulitaukoon.