Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Sarkkinen esittää ohjelmaa sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuuden parantamiseksi – palkkaukseen toivotaan muutosta: "Sote-alan ammattilaiset eivät elä kiitoksella eivätkä kutsumuksella"

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) esittää poikkihallinnollista ohjelmaa sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuuden parantamiseksi.

Sarkkisen mukaan alan työhyvinvointi on heikoissa kantimissa ja työntekijöistä on huutava pula.

– Koko yhteiskuntaa koskettavan sosiaali- ja terveysalan työhyvinvointikriisin ratkaiseminen edellyttää poikkihallinnollisia toimia. Siksi sote-sektorin työvoiman saatavuuden varmistamiseksi ja alan houkuttelevuuden parantamiseksi tarvitaan poikkihallinnollinen ohjelma, Sarkkinen sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa.

Omat lisähaasteensa alalle tuottavat sote-uudistuksen myötä tulossa olevat muutokset.

– Sote-sektorille ja tuleville hyvinvointialueille tarvitaan myös laadukasta ja osaavaa johtamista, jotta sote-uudistuksen myötä tulevat organisaatiouudistukset onnistuvat, Sarkkinen sanoi.

Alan palkkatasoa on Sarkkisen mukaan sote-uudistuksen myötä alueellisesti harmonisoitava.

– Sote-alan ammattilaiset eivät elä kiitoksella eivätkä kutsumuksella, Sarkkinen sanoo.

Sote-alan työhyvinvointia voidaan Sarkkisen mukaan lisätä muun muassa sillä, että työntekijät voivat osallistua työvuorojen suunnitteluun, mikä mahdollistaa työn ja perhe-elämän paremman yhteensovittamisen. Myös omaa ammattitaitoa pitää Sarkkisen mukaan voida kehittää.

Sarkkinen peräänkuuluttaa myös koulutuspoliittisia ratkaisuja tukemaan uusien työntekijöiden koulutusta.

– Tämä kansallinen kriisi on otettava vakavasti, ja tarvittavat toimet on saatava nopeasti liikkeelle eri hallinnonalojen tiiviissä yhteistyössä, Sarkkinen painotti.