MaRan jäsenkysely: Kesä ei ollut menestys toimialalle, syksy näyttää vaikealta

Yli 70 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä odottaa liikevaihdon vähenevän syksyllä ainakin viidenneksellä. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRa ry:n mukaan kulunut kesä ei ollut sellainen kaikkien aikojen matkailukesä, jollaiseksi sitä on julkisuudessa kuvattu.

MaRan jäsenkyselyn mukaan hieman yli 60 prosentilla alan yrityksistä liikevaihto aleni vähintään 20 prosenttia verrattuna kesään 2019. Hieman yli 20 prosentilla liikevaihto kasvoi ainakin jonkin verran.

Vaikka suomalaiset matkustivat kuluneena kesänä innokkaasti kotimaassa lämpimän sään siivittämänä, kotimaiset asiakkaat eivät MaRan mukaan kuitenkaan riittäneet paikkaamaan ulkomaalaisten asiakkaiden jättämää aukkoa. Erityisesti tämä näkyi järjestön mukaan pääkaupunkiseudulla ja sen hotelleissa.

Odotukset tulevasta syksystä ovat matkailu- ja ravintola-alalla alavireiset. Yli 70 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihdon vähenevän ainakin 20 prosentilla. Vain seitsemän prosenttia yrityksistä odottaa kasvua.

"Rajoitukset tuhoavat bisneksen"

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan etenkin kongressit, messut, henkilöstö- ja opiskelijaravintolat sekä pubit ja yökerhot kyntävät edelleen pohjamudissa.

– Jäsenkyselystämme näkyy hyvin valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen päättämien erittäin ankarien rajoitustoimien vaikutus palvelujen kysyntään. Yleisötilaisuuksia ja etenkin yöravintoloita koskevat rajoitukset sekä etätyösuositus ja etäopiskelu vievät toimialojen yrityksiltä liiketoimintamahdollisuudet ja alan työntekijöiltä työt, Lappi sanoo MaRan tiedotteessa.

Yöravintoloiden ahdinko on Lapin mukaan syvä, sillä 28 prosenttia alan yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla.

– Perustus- ja tartuntatautilaki edellyttävät rajoitusten purkamista heti eikä vasta loka-marraskuussa, Lappi painottaa.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut