Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban ilmoitti päästävänsä maasta ihmisiä senkin jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt – Turkki aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista

Taleban-äärijärjestö aikoo sallia afganistanilaisten lähdön maasta myös sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt, kertoi Saksan Afganistanin-suurlähettiläs Markus Potzel keskiviikkona Twitterissä.

Potzel kertoi tavanneensa talebanien pääneuvottelijan Sher Mohammad Abbasin, joka oli vakuuttanut hänelle, että ne afganistanilaiset, joiden matkustusasiakirjat ovat kunnossa, voivat edelleen poistua maasta elokuun lopun jälkeen kaupallisilla lennoilla.

Saksa on jo aikaisemmin vaatinut, että haavoittuvassa asemassa olevia afganistanilaisia, joihin kuuluvat muun muassa ihmisoikeusaktivistit ja saksalaisten järjestöjen entiset paikalliset työntekijät, tulee voida evakuoida maasta senkin jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatikin keskiviikkona, ettei kansainvälinen yhteisö saa lopettaa vuoropuhelua Taleban-hallinnon kanssa, jos se mielii säilyttää edes osan siitä edistyksestä, jota kahden vuosikymmenen aikana on saavutettu.

Turkki on aloittanut joukkojensa vetämisen Afganistanista, kertoo maan puolustusministeriö. Turkki hylkää näin alustavat suunnitelmat, joiden mukaan sen joukkoja jäisi suojelemaan Kabulin lentokenttää vielä senkin jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt maasta.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki kuitenkin jatkaa vuoropuhelua kaikkien osapuolien kanssa, jotta Afganistan saadaan vakautettua.

Tungos lentokentän ympäristössä jatkui

Kabulin lentokentän ympäristössä jatkui keskiviikkona kuitenkin edelleen epätoivoinen kamppailu aikaa vastaan, kun sadat ihmiset yrittivät päästä lentokentälle ja evakuointikoneisiin. Paniikkitunnelmaa lisäsi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tiistainen ilmoitus siitä, ettei yhdysvaltalaisjoukkojen läsnäoloa maassa ole tarkoitus jatkaa pitempään kuin kuluvan kuun loppuun.

– Mitä nopeammin saamme tämän lopetettua, sen parempi. Riski joukoillemme kasvaa joka päivä, Biden perusteli.

Tunnelmat olivat epätoivoiset WhatsApp -palveluun perustetussa ryhmässä, jossa jaetaan tietoa siitä, miten Kabulin lentokentälle parhaiten pääsee.

– Eikö kenellekään todellakaan ole kontakteja lentokenttäalueella? Kaverini oli palveluksessamme vuosina 2010–2015. Hänen pitää päästä pois maasta viiden perheenjäsenensä kanssa. Tämä on todella paha juttu, valitteli ryhmään kirjoittanut amerikkalainen.

Elokuun puolivälin jälkeen Kabulista on evakuoitu yli 80 000 ihmistä, mutta aika alkaa loppua kesken. Vaikka Yhdysvaltojen sotilaittensa lähdölle asettama määräaika umpeutuu vasta ensi viikolla, loppunevat evakuoinnit jo aiemmin.

Puola kertoi keskiviikkona keskeyttävänsä toistaiseksi evakuoinnit Kabulista ja Unkari kertoi harkitsevansa samaa. Ranska ilmoitti jo aiemmin, ettei evakuointeja jatketa ensi viikolle saakka, vaikka ilmaisilta Kabuliin olisikin auki.

Ruotsi ilmoitti keskiviikkona saaneensa evakuoitua Kabulista kaikki lähetystöön paikan päältä palkatut henkilöt.

Eläinten turvakodin asukkaat pääsevät pois

Hädänalaisten ihmisten lisäksi Afganistanista oli pääsemässä pois myös parisensataa kissaa ja koiraa. Entisen merijalkaväen sotilaan Paul "Pen" Farthingin perustaman eläinten turvakodin asukkaat saivat keskiviikkona luvan Britannian puolustusministeriltä tulla saarivaltioon.

Farthingin itsensä joukkorahoittamaa hanketta eläinten evakuoinnista on arvosteltu lehdistössä kovin sanoin, koska osa ihmisistä on sitä mieltä, että eläimet vievät tilaa, joka voitaisiin käyttää ihmisten evakuointiin.

Farthingin mukaan eläimet viedään pois maasta koneen ruumassa, ja matkustamoon voidaan ottaa Afganistanista pois pyrkiviä ihmisiä.