Ruotsissa alkoi vakoiluoikeudenkäynti: konsultin epäillään toimittaneen yritystietoja Venäjälle

Syyttäjän mukaan vakoilun kohteeksi joutuneet yritykset olivat miehen konsultiksi palkanneet ajoneuvovalmistajat Volvo ja Scania. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT–TT

Ruotsissa Göteborgin käräjäoikeudessa on alkanut vakoiluoikeudenkäynti 47-vuotiasta ruotsalaismiestä vastaan. Syyttäjän mukaan mies oli saanut työssään konsulttina ruotsalaisyrityksistä Venäjää kiinnostavaa aineistoa ja myynyt sitä eteenpäin venäläisille.

Vakoilun kohteeksi joutuneet yritykset olivat miehen konsultiksi palkanneet ajoneuvovalmistajat Volvo ja Scania .

Mies pidätettiin runsas kaksi vuotta sitten Tukholmassa, kun hän oli ravintolassa tapaamassa venäläistä diplomaattia. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo filmasi tapahtuman salaa.

Ruotsalaisviranomaisten mukaan kyseinen lähetystöneuvoksena työskennellyt venäläinen oli todellisuudessa ulkomaantiedustelu SVR:n upseeri. Diplomaattiasemansa takia hän välttyi pidätykseltä ja poistui maasta pian poliisioperaation jälkeen.

Syyttäjän mukaan vakoilun motiivina oli raha, jonka avulla SVR oli saanut ruotsalaismiehen rekrytoitua. Tieto oli venäläisille arvokasta, joten miehelle maksettiin hyvin.

Syyttäjän mukaan miehen toiminta ja yhteydenpito venäläisdiplomaattiin täyttää vakoilun tunnusmerkit. Syytetty mies kiistää tämän, mutta myöntää rahapulansa. Lisäksi hän on sanonut olleensa vain iloinen siitä, että joku oli kiinnostunut hänen työstään.

Oikeudenkäyntiin on varattu kolme päivää, ja se käydään osin suljettujen ovien takana.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut