Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viron presidenttipeli jatkuu epäselvänä, oppositiosta ei selvää tukea vahvimmalle ehdokkaalle

Virossa opposition sosiaalidemokraatit ei asetu puolueena tämän hetken vahvimman presidenttiehdokkaan Alar Karisin tueksi. Puolueen puheenjohtaja Indrek Saar ilmoitti aamupäivällä, että puolueen kansanedustajille annetaan ensi maanantain äänestyksessä vapaat kädet tukea ketä tahansa ehdokasta.

Samanlaisen päätöksen teki eilen toinen oppositiopuolue Isänmaa.

Presidenttiehdokkaiden rekisteröinti alkoi Virossa tänään. Kansallismuseon johtaja Karis pääsee ehdolle, koska häntä tukevat hallituksen reformipuolue ja keskustapuolue. Niiden yhteenlaskettu äänimäärä jää kuitenkin yhdeksän kansanedustajaa vajaaksi presidentin valintaan tarvittavasta 68 äänestä.

Toistaiseksi ei ole selvää, kuinka moni Isänmaan ja sosiaalidemokraattien yhteensä 22 kansanedustajasta on valmis äänestämään Karisia. Kolmas oppositiopuolue, kansallismielinen ja oikeistopopulistinen Ekre, haluaisi presidentinvaaliin oman ehdokkaansa.

Sosiaalidemokraattien piirissä on tiettävästi paljon tukea sille, että Viron nykyinen presidentti Kersti Kaljulaid jatkaisi toiselle virkakaudelle. Samoin on laita reformipuolueessa, joka kuitenkin siis jo päätti tukea Karisia ilmeisesti varmempana läpimenijänä.

Kansalaisten parissa Kaljulaid on mielipidekyselyiden perusteella suosituin ehdokas myös seuraavaksi presidentiksi.

Monimutkainen valintaprosessi

Jos kukaan ehdokkaista ei saa maanantaina vaadittua kahden kolmasosan äänisaalista (68 ääntä), järjestetään uusi äänestys seuraavana päivänä. Tilannetta sekoittaa kuitenkin se, että peliin voi tulla tuolloin mukaan vielä uusia ehdokkaita.

Jos riigikogu ei onnistu valinnassa, kansanedustajien lisäksi mukaan otetaan kuntien nimittämiä valitsijamiehiä. Jos hekään eivät valinnassa onnistu, valinta palaa takaisin parlamenttiin. Edellisellä kerralla vuonna 2016 presidentinvalinnassa käytiin läpi kaikki nämä useita viikkoja kestäneet vaiheet.

Sekava ja poliittiseksi peliksi mennyt presidentinvalintaprosessi on herättänyt Virossa paljon arvostelua ja vaatimuksia käytännön uudistamisesta. Nykykäytännön pelätään vieraannuttavan kansalaisia politiikasta, eikä se myöskään ole omiaan houkuttelemaan tehtävään sopivia poliitikkoja pyrkimään presidenttiehdokkaaksi, arvioi tutkija Piret Ehin Tarton ylipistosta Euronewsille.

---

Juttua korjattu klo 14.30: Sosiaalidemokraateilla ja Isänmaa-puoleella on yhteensä 22 kansanedustajaa, ei 23, kuten aiemmin kerrottiin.