Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa

Suomi on tällä erää päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotustilaisuudessa torstaina illalla. Noin 340 ihmistä ja auttajat on hänen mukaansa saatu turvaan. Afganistaniin lähetetyt avunantajat ovat matkalla kotiin.

Haaviston mukaan Afganistanissa on yhä joitakin kymmeniä Suomen kansalaisia, jotka eivät ole päässeet lentokentälle.

Aiemmin torstaina Kabulin lentokentän lähellä tapahtui kaksi pommi-iskua, joissa on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä.

Iskuissa on kuollut ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta ja haaavoitunut 15 yhdysvaltalaista sotilasta. Afganistanilaisia on kuollut iskuissa yli 60 ja haavoittunut ainakin 140 ihmistä.

Haaviston mukaan kyse oli itsemurhaiskuista.

"Joukkomme tekivät sen, mitä tässä ajassa oli suinkin tehtävissä"

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Puolustusvoimien suojausosasto oli tärkeä, ehkä ratkaiseva apu evakuoinneissa.

– Joukkomme tekivät sen, mitä tässä ajassa oli suinkin tehtävissä, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan kokonaisuudessaan Suomen operaatio oli onnistunut.

– Joukko suoriutui tehtävistään esimerkillisellä tavalla. Puolustusvoimien tuella evakuoitavien määrä saatiin nostettua merkittävästi.

Kaikkonen sanoo, että hänen tietojensa mukaan Suomen joukot eivät joutuneet sellaisiin välittömiin vaaratilanteisiin, missä he olisivat joutuneet käyttämään voimakeinoja itsepuolustukseen.

– Tässä suhteessa äärimmäisiin vaaratilanteisiin ei jouduttu, hän sanoi.

Sadat ihmiset ottaneet ulkoministeriöön yhteyttä perheenyhdistämisasioissa

Haaviston mukaan enemmistö niistä, joita ei ole voitu auttaa, ovat niin sanottuja lisälistojen henkilöitä. Valtioneuvosto päätti tiistaina laajentaa evakuointeja aiemmasta. Valtioneuvosto päätti, että Suomeen voidaan ottaa vielä enintään 45 Kabulin-suurlähetystön entistä työntekijää mukaan lukien heidän perheensä. Tämän lisäksi pyrkimyksenä oli saada evakuoitua suurlähetystön turvallisuudesta vastanneen turva-alan yrityksen työntekijöitä perheineen. Tätä ennen Suomi oli tehnyt jo kaksi evakuointipäätöstä.

– Olen tänään ollut aktiivisessa diplomaattisessa vuorovaikutuksessa sellaisten maiden kanssa, jotka jatkavat läsnäoloaan Kabulissa. Suomi on ainakin tilapäisesti sulkenut edustustonsa. Odotamme, että lähipäivinä ja lähiviikkoina voimme tehdä läheistä yhteistyötä sinne jäävien maiden kanssa, Haavisto sanoo.

Turvaan on tuotu ihmisiä, jotka ovat olleet työsuhteessa Suomen valtioon tai EU-instituutioiden tai Nato-operaation palveluksessa. Evakuoinnit ovat koskeneet myös näiden henkilöiden kanssa samassa taloudessa asuvia.

Haaviston mukaan evakuoitujen joukossa on joitakin turvamiehiä.

Ulkoministeriöön on Haaviston mukaan ottanut yhteyttä ehkä sadat ihmiset erilaisissa perheenyhdistämiskysymyksissä. Haaviston mukaan tässä tilanteessa perheenyhdistämisratkaisuita ei tehdä lentokentän portilla.

– Kaikki varmaan ymmärtävät, miksi. Se vaatii tiettyjä prosesseja ja lainmukaisuutta. Olemme etsimässä ulkoministeriössä ratkaisuja, miten tätä perheenyhdistämistä voi jatkossa helpottaa, hän sanoo.

Ratkaisuita voidaan löytää esimerkiksi kiertävistä konsulaateista.