Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministerit puhuivat Afganistanin evakuointioperaation päättymisestä – Haavisto kutsuu iskuja Kabulin kentän läheisyydessä "raukkamaisiksi"

Ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen, sisäministeri Maria Ohisalo ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen pitävät tiedotustilaisuuden Afganistanin evakuointioperaation päättymisestä tänään kello 11:30. Tiedotustilaisuudessa on mukana myös eri toimijoiden asiantuntijoita.

Haavisto kertoo, että Suomi sai evakuoitua kymmenen päivän aikana 250 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa ja Suomen lähetystössä työskennellyttä mukaan lukien näiden perheet.

– Lisäksi kaikki valtioneuvoston 13.8. tekemän päätöksen mukaiset EU-delegaation ja Nato-operaation Suomen kiintiöön kuuluvat henkilöt on saatu evakuoitua, yhteensä 80 henkilöä. Kaikkiaan evakuoitujen lukumäärä on tarkentunut nyt 330 henkilöön.

Operaation viimeisinä päivinä oli yhä vaikeampaa päästä tiesulkujen takia Kabulin lentokentälle. Kentän turvallisuustilanne heikkeni jatkuvasti. Haavisto kutsuu iskuja Kabulin kentän läheisyydessä "raukkamaisiksi".

– Kaikkia evakuointipäätösten piirissä olevia ei vielä saatu turvaan Afganistanista. Afganistanissa on tietojemme mukaan kymmeniä Suomen kansalaisia. Jatkamme näiden henkilöiden avustamista eri keinoin ja heihin pidetään yhteyttä, Haavisto sanoi.

Kaikkosen mukaan suomalaiset olivat Kabulin kentällä torstaisten pommi-iskujen aikaan. He eivät kuitenkaan olleet räjähdyspaikkojen lähellä.

Haavisto kertoo, että Ulkoministeriö on valmis käyttämään kiertäviä konsuleita Afganistanin naapurimaissa, esimerkiksi Pakistanissa.

– Voimme näin purkaa perheenyhdistämisen sumaa, joka on kasvanut koronan aikana.

Tiedotustilaisuus esitetään suorana. Lähetystä voi seurata tästä jutusta.