Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: "Kolmas rokoteannos toi huimia tuloksia Israelissa" – Suomi ei vielä päättänyt kolmannesta piikistä

Iltasanomat uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kolmas koronarokoteannos on tuonut hyviä tuloksia Israelissa.

Vertaisarvioimattoman israelilaistutkimuksen mukaan Pfizerin rokotteen suojateho 12 päivää kolmannen annoksen jälkeen on jopa kymmenkertainen verrattuna kahden rokotteen antamaan suojaukseen.

Tutkimukseen osallistui 1 144 690 yli 60-vuotiasta israelilaista. Tulosten perusteella 12 päivää tehosteannoksen saamisesta riski tartunnan saamiselle oli 11,4 kertaa pienempi ja riski vakavaan tautimuotoon yli kymmenen kertaa pienempi.

Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että kolmannen rokoteannoksen vaikutus sekä tartuntojen vähentämisessä että vakavan tautimuodon ehkäisemisessä on merkittävä myös maassa vallalla olevaa deltavarianttia vastaan.

Tulos ei yllätä Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtajaa Mika Rämetiä.

– Tämä varmisti vasta-aineiden perusteella oletettua skenaariota siitä, mitä oikean suojan osalta tapahtuu, Rämet sanoo.

Rämetin mukaan tutkimustuloksissa kolmannen annoksen jälkeinen suojaustaso deltavarianttia vastaan on yhtä hyvä kuin kahden annoksen teho alkuperäistä virusta vastaan. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei tutkimus ole kuitenkaan suoraan yleistettävissä Suomeen, sillä Suomessa on ollut käytössä 12 viikon annosväli, kun taas Israelissa väli on ollut kolme viikkoa.

– Lähtökohtaisesti tämä kertoo, että vielä löytyy takataskusta keinoja, joilla pystytään pysymään koronaviruksen edellä. Näen tuloksen tosi, tosi hyvänä, Rämet sanoo.

Siihen, pitäisikö Suomessa ryhtyä tarjoamaan kolmatta rokoteannosta, ei Rämet ota kantaa. Asiaa käsittelee Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä tulevassa kokouksessaan. Rämet kuitenkin muistuttaa, että yleinen rokotuskattavuus on tällä hetkellä tehosteannoksia tärkeämpää.