Ranskan entinen terveysministeri sai syytteen koronakriisin huonosta hoidosta

Ranskan entistä terveysministeriä Agnes Buzynia vastaan on nostettu syyte maan koronatilanteen huonosta hoitamisesta viime vuonna. Pariisilaisen erityistuomioistuimen mukaan Buzynia on perusteita syyttää ihmishenkien vaarantamisesta mutta ei epäonnistumisessa katastrofin estämisessä.

Buzyn osallistui tänään kuulemiseen, jossa hän sanoi toivottavansa tervetulleeksi mahdollisuuden kertoa oman näkemyksensä.

Buzynin saama syyte on kova isku presidentti Emmanuel Macronille, jonka toimia pandemian aikana epäilemättä perataan huolella ensi vuoden vaalikampanjan aikana.

Ranskassa toistasataatuhatta ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyen.

Buzyn toimi Ranskan terveysministerinä vuosina 2017–20. Hänen vastuullaan oli pandemiaan varautuminen. Buzyn jätti tehtävänsä vain muutama viikko sen jälkeen, kun Ranskassa oli todettu ensimmäiset koronatapaukset. Hän pyrki silloin Pariisin pormestariksi mutta ei tullut valituksi.

Sittemmin hän siirtyi Maailman terveysjärjestön WHO:n leipiin Geneveen.

Buzynin ministeriaikaiset lausunnot ovat nostattaneet sekä arvostelua että pilkkaa. Hän muun muassa sanoi viime vuoden tammikuussa, ettei käytännössä ole riskiä siitä, että Kiinan Wuhanissa todettu virus leviäisi Ranskaan.

Myöhemmin hän kertoi parlamentaariselle tutkintakomitealle, että oli varoittanut presidentti Macronia ja silloista pääministeriä Edouard Philippeä koronataudin vaaroista jo tammikuussa.

Sama erityistuomioistuin tutkii myös Philippen ja nykyisen terveysministerin Olivier Veranin toimia.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut