Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avasitko vahingossa useita osakesäästötilejä? – Verottaja neuvoo, miten rajuilta "rangaistusmaksuilta" voi välttyä

Helsingin Sanomat kertoi seinäjokelaisesta opiskelijasta Pinja Taulavuoresta, joka on saamassa yli 10 000 euron veron­korotuksen siitä, että hän avasi vahingossa kaksi osakesäästötiliä.

Aloitteleva piensijoittaja Taulavuori, 21, avasi viime vuoden helmi–maaliskuun vaihteessa osakesäästötilin ensin Nordnetiin ja alle viikon päästä Nordeaan.

– En tajunnut silloin osakkeista oikeastaan mitään. Ajattelin silloin virheellisesti, että Nordnet liittyy Nordeaan ja Nordnet on Nordean sijoittamisen sivusto, Taulavuori kertoo HS:lle.

Lain mukaan Verohallinnon on määrättävä veronkorotusta, jos henkilöllä on useampi kuin yksi osakesäästötili. Veronkorotuksen määrä on kymmenen euroa päivässä kutakin osakesäästötiliä kohden.

Sanktion tavoitteena on poistaa väärinkäytöksiä, sillä yhdelle osakesäästötilille voi sijoittaa enintään 50 000 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan Verohallinto määräsi Taulavuorelle pelkästään viime vuodelta lähes 6 100 euron veronkorotuksen. Sen lisäksi hänelle on tulossa maksettavaksi veronkorotus kahdesta tilistä myös kuluvalta vuodelta.

Epähuomiossa kaksi osakesäästötiliä avannut ei ole kuitenkaan verottajan mukaan täysin vailla pelastumisreittiä.

– Jos toisella osakesäästötilillä ei ole ollut toimintaa, kannattaa hakea veronkorotuksesta vapauttamista. Automaattisesti veronkorotuksia ei kuitenkaan kaikilta poisteta. Molemmat tilit eivät ole saaneet olla käytössä, ja syy kahden tilin perustamiselle pitää olla erehdys tai väärinymmärrys, johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen kertoo.

Verohallinto lähettää aiheesta kirjallisen toimintaohjeen henkilöille, joiden toisella osakesäästötilillä ei ole ollut toimintaa.

Verohallinnosta kuitenkin muistutetaan, että vuoden 2020 mahdollinen jäännösvero eli mätky pitää maksaa, vaikka olisi hakenut verosta vapauttamista.

Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita niin, ettei arvopapereiden yksittäisistä myynneistä tarvitse maksaa veroa. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun tililtä nostetaan rahaa. Osakesäästötilin avaaminen tuli mahdolliseksi vuoden 2020 alussa.