Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä kääntynyt jälleen kasvuun

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoo kansainvälisten opiskelijoiden määrän kääntyneen kasvuun.

Kansainväliset opiskelijat ovat jättäneet tänä vuonna selvästi enemmän oleskelulupahakemuksia kuin vuosi sitten, jolloin ulkomaille matkustaminen oli koronan takia vaikeaa. Suomeen hakee opiskelijoita eniten Venäjältä ja Kiinasta. Kärkimaat ovat Migrin mukaan pysyneet viime vuosina samoina.

Tänä vuonna ensimmäisen oleskelulupahakemuksen opiskelun perusteella oli elokuun loppuun mennessä jättänyt runsaat 4 000 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa. Viime vuonna vastaavaan aikaan hakemuksia oli jätetty yli puolet vähemmän.

Suurin osa oleskelulupaa hakeneista opiskelijoista saa myönteisen päätöksen

Migrin mukaan opiskelijoille oli elokuun loppuun mennessä myönnetty vajaat 4 000 ensimmäistä oleskelulupaa. Noin 93 prosenttia oleskelulupapäätöksistä on ollut myönteisiä.

Opiskelijan oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on saadun opiskelupaikan lisäksi se, että opiskelijalla on riittävä rahoitus elämiseen Suomessa ja vakuutus, joka korvaa tarvittaessa sairastumisesta aiheutuvat hoitokulut Suomessa. EU-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat myös maksavat Suomessa korkeakoululle lukuvuosimaksuja.

Puolet hakijoista on saanut päätöksen 12 päivässä tai nopeammin. Oleskelulupa myönnetään opiskelijoille yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen opiskelijan täytyy hakea jatkolupaa.

Migrin tavoitteena on sujuvoittaa oleskelulupien hakemista ja nopeuttaa hakemusten käsittelyyn kuluvaa aikaa. Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja tutkijoiden Suomeen jäämistä on tarkoitus helpottaa lakihankkeessa , jota valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö.