Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Alle 12-vuotias jatkossa koronatestiin, jos hänellä on oireita ja korona-altistus on varmaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suositustaan lasten koronatestaamisesta. Jatkossa alle 12-vuotias suositellaan vietävän koronatestiin, kun hänellä on oireita ja hänen tiedetään altistuneen koronalle edeltävän kahden viikon aikana.

Testiä suositellaan myös oireiselle lapselle silloin, kun perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.

THL suosittelee myös, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänelle tulee virusinfektioon sopivia oireita.

– Lieviä oireita voi hyvin jäädä seuraamaan kotioloihin ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet, THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoo tiedotteessa.

Jatkossa THL:n mukaan lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan kokonaan väistyneet.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on THL:n mukaan syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Vain tosiasialliset lähikontaktit katsotaan altistuneiksi

Varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa oleskelua tartunnan saaneen kanssa ei katsota automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa, THL kertoo.

– Aiemmin kouluissa on varovaisuusperiaatteen perusteella asetettu kokonaisia luokkia tai ryhmiä karanteeniin altistumistilanteissa. Tartuntariski kouluissa on kuitenkin osoittautunut pieneksi. Esimerkiksi lukuvuonna 2020–2021 yli 95 000 varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksissa altistuneesta vain 1,9 prosenttia sai tartunnan, Sarvikivi kertoo.

THL muistuttaa, että tilannearviosta altistumisen suhteen ja sen vaatimista toimenpiteistä päättää kuitenkin aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Sairaalahoidossa 93 koronaviruksen saanutta

Suomessa sairaalahoidossa on 93 koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavaa ihmistä, joista tehohoidossa on 19, THL kertoi aiemmin tänään.

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden yhteismäärä on laskenut perjantaista viidellä ihmisellä. Tehohoidossa on yksi koronavirusta sairastava vähemmän kuin perjantaina.

Tartuntatautirekisteriin on tullut tänään 341 ilmoitusta uusista koronavirustapauksista, THL kertoi Twitterissä .

Eilen Suomessa raportoitiin vain 51 uutta koronavirustartuntaa, mutta luvut saattoivat olla puutteellisia THL:n verkkopalveluissa viikonloppuna tehtyjen huoltotöiden vuoksi. THL:n viestinnästä kerrottiin eilen, että huoltotyöt ovat voineet vaikuttaa lukujen päivittymiseen ja viikonlopun lukuja saattaa päivittyä järjestelmään alkuviikosta.

Koronarokotuksen saaneiden määrä on pysynyt suurin piirtein ennallaan eiliseen verrattuna.

Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 4,07 miljoonaa ihmistä ja toisen annoksen noin 3,25 miljoonaa.

Jyväskylän avovankilassa kymmeniä vankeja määrätty karanteeniin

Jyväskylän avovankilassa on sunnuntaina todetun koronavirustartunnan vuoksi karanteenissa noin 40 vankia. Vankilassa on parhaillaan 48 vankia. Heistä on tähän mennessä ehditty jo vapauttaa karanteenista yhdeksän, jotka ovat aiemmin saaneet kaksi koronarokoteannosta, kertoo Jyväskylän vankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvainen STT:lle.

Työntekijöitä yksikössä on kaikkiaan 40, ja koronatapaus on koskettanut heistä alle 20:tä. Henkilökuntaa neuvottiin jo sunnuntaina pysymään toistaiseksi pois työpaikalta. Heidän alistumisiaan selvitetään edelleen.

Tarvainen arvioi, että myös muutamia työntekijöitä määrätään karanteeniin. Vankiterveydenhuolto on määrännyt, että vankilan karanteenit jatkuvat 29. syyskuuta saakka.

– Tiistaiaamuna meillä käynnistyy laajamittaiset testaukset niille vangeille, joilla ei ole vielä tuplarokotuksia. Sitä mukaa kun vankien testitulokset osoittautuvat negatiivisiksi, heidän karanteenejaan puretaan, Tarvainen kertoo.

Testituloksia odotetaan viimeistään keskiviikkona.

Osa vangeista arvostellut karanteeneja

Koronakaranteenit ovat pitkälti pysäyttäneet avovankilan normaalin toiminnan. Vangit käyvät laitoksen ulkopuolella esimerkiksi opiskelemassa, siviilityössä ja työelämään valmentavissa palveluissa. Karanteenin myötä osallistuminen näihin toimintoihin on pysähdyksissä.

– Vankilasta ei poistuta mihinkään. Myöskään perheiden tapaaminen ei ole mahdollista. Vankila sulkeutuu, jos tällaista termiä voi käyttää, Tarvainen sanoo.

Vain välttämättömät asiat voidaan Tarvaisen mukaan hoitaa.

Osa vangeista on arvostellut karanteenimääräyksiä.

– Kun ollaan vankilassa, ollaan laitosolosuhteissa ja meidän täytyy huolehtia vankien terveydestä, Tarvainen sanoo.

Rokotekattavuus on vangeilla Tarvaisen mukaan selkeästi alhaisempi kuin muulla väestöllä. Jyväskylän vankilassa rokotukset kuitenkin etenevät, ja vankien suhtautuminen rokotuksiin on muuttunut myönteisemmäksi.

Asiasta kertoi aiemmin Keskisuomalainen .