EU:n ulkoministerit keskustelevat Ranskan suututtaneesta Australian, Yhdysvaltain ja Britannian liittoumasta – Von der Leyen: Ranskaa kohdeltiin tavalla, jota ei voi hyväksyä

EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin johtamassa tapaamisessa keskustellaan paitsi Ranskan ja Australian välisestä hankauksesta, myös laajemmin Aukus-puolustusliittouman merkityksestä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään YK:n yleiskokouksen kulisseissa New Yorkissa ja keskustelevat Australian, Yhdysvaltain ja Britannian viime viikolla julkistamasta Aukus-puolustusliittoumasta.

Asia koskee EU:ta läheisesti, koska osana salassa neuvoteltua sopimusta Australia perui Ranskan kanssa sovitun sukellusvenekaupan ja ilmoitti rakentavansa Yhdysvaltojen avulla ydinsukellusveneitä. Tämä raivostutti Ranskan.

EU:n ulkoasioiden tiedottajan Peter Stanon mukaan EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin johtamassa tapaamisessa keskustellaan paitsi Ranskan ja Australian välisestä hankauksesta, myös laajemmin Aukusin merkityksestä.

– Tämä on EU:n ulkoministereille ensimmäinen tilaisuus keskustella koko sopimuksen merkityksestä ja seurauksista, Stano sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen asettui maanantaina Ranskan tueksi ja kritisoi maan kokemaa kohtelua.

– Tässä on paljon avoimia kysymyksiä, joihin tarvitaan vastaus. Yhtä jäsenmaistamme on kohdeltu tavalla, jota ei voi hyväksyä, von der Leyen sanoi CNN:lle.

EU:n ja Australian kauppaneuvottelut tulilinja lla

Ranska on reagoinut kokemaansa pettymykseen voimakkaasti ja kutsui kotiin suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta. Sunnuntaina selvisi myös, että Ranska perui tälle viikolla suunnitellun puolustusministerien tapaamisen Britannian kanssa. Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on tarkoitus keskustella tilanteesta lähipäivinä.

Ranska on vihjaillut, että sen kokemalla "selkäänpuukotuksella" voi olla vaikutusta vuodesta 2018 asti puuhattuun EU:n ja Australian väliseen kauppasopimukseen. Neuvottelujen asiasta on tarkoitus jatkua ensi kuussa.

Von der Leyen ei ole ottanut kantaa siihen, miten tilanne vaikuttaa kauppaneuvotteluihin.

Kommentti CNN:lle oli hänen ensimmäinen kannanottonsa koko sukellusvenejupakkaan. Muut EU-maat eivät toistaiseksi ole asettuneet voimakkaasti puolustamaan Ranskaa jupakassa.

Tilanteen odotetaan joka tapauksessa syventävän EU:n sisäistä keskustelua unionin strategisesta autonomiasta.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut