Afganistanin hallintaansa ottanut äärijärjestö Taleban aikoo ottaa jälleen teloitukset ja amputoinnit rangaistuksiksi käyttöön. Asiasta kertoo yksi Talebanin perustajista mullah Nooruddin Turabi uutistoimisto AP:n haastattelussa.
Turabi toimii nyt järjestön nimeämässä hallituksessa ja vastaa vankiloista. Hän on yksi ministereistä, joihin kohdistuu YK:n pakotteita.
Turabi oli vuosien 1996–2001 Taleban-hallinnossa oikeusministeri ja oli yksi raa'an islamilaisen laintulkinnan toimeenpanijoista. Tuolloin ihmisiä teloitettiin julkisesti ja varkailta katkottiin käsiä.
Nyt teloituksia ja amputointeja ei välttämättä tehtäisi enää julkisesti. Turabin mukaan hallinto on tekemässä asiasta linjausta.
Taleban toteutti 1990-luvulla teloituksia yleisölle esimerkiksi urheilustadioneilla. Oikeudenkäynnit ja tuomiot olivat harvoin julkisia.
– Kaikki kritisoivat meitä stadionilla tehdyistä rangaistuksista, mutta emme ole koskaan sanoneet mitään muiden laeista ja rangaistuksista. Kukaan ei voi sanoa, mitkä lait meillä pitäisi olla. Noudatamme islamia ja teemme lakimme koraaniin perustuen, Turabi sanoo AP:lle järjestöön kohdistuneesta kritiikistä.
Talebanit jo rankaisseet nöyryyttämällä
Turabin mukaan oikeustapauksia käsittelisivät tällä kertaa tuomarit, myös naiset. Edellisellä hallintokaudella tapauksista vastasi lähinnä islamilainen papisto, joiden lakiosaaminen rajoittui uskonnollisiin määräyksiin.
Turabin mukaan Afganistanin lakien perustana on kuitenkin koraani ja vanhat rangaistukset palautetaan.
– Käsien katkaiseminen on välttämätöntä turvallisuuden kannalta, Turabi sanoo AP:n haastattelussa.
AP kertoo, että pääkaupunki Kabulissa on nähty talebanien jo toteuttavan rangaistuksia, joissa esimerkiksi pienestä varkaudesta on julkisesti nöyryytetty ihmisiä. Joissain tapauksissa miesten kasvoja on maalattu, jossain kuljetettu kuorma-auton takaosassa kädet sidottuna ja julkisesti esitelty.
Elokuun puolessavälissä valtaan noussut Taleban on aiemmin lupaillut maltillisempaa hallintoa kuin edellisellä kerralla. Myös Turabi vakuuttaa AP:n haastattelussa, että äärijärjestö olisi muuttunut. Se esimerkiksi aikoo nyt sallia television, kännykät, valokuvat ja videot.