Syötkö suuria annoksia työpaikkasi ruokalassa? Näillä valinnoilla voit vaikuttaa lihomisriskiin

Työpaikkaruokalan valikoima voi vaikuttaa lihomisriskiin, selviää tuoreesta brittitutkimuksesta. Sami Kuusivirta
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Työpaikkaruokalan valikoima voi vaikuttaa lihomisriskiin, selviää tuoreesta brittitutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan paljon energiaa sisältävien ruokien ja herkkujen vaihtaminen vähäkalorisiin vaihtoehtoihin saattaa auttaa työntekijöitä painonhallinnassa. Myös annosten pienentäminen tepsii.

Tutkimuksessa suuren supermarket-ketjun jakelukeskusten ruokaloissa korvattiin paljon energiaa sisältäviä ruokia, jälkiruokia ja herkkuja vähäkalorisilla tuotteilla. Toisessa vaiheessa myös annosten kokoa pienennettiin. Ruokaloita oli kaikkiaan 19 ja työpaikoilla työskenteli noin 20 000 työntekijää. Valtaosa teki fyysistä työtä.

Kokeilu kesti 25 viikkoa ja sen aikana tehdyt muutokset selvästi vähensivät työntekijöiden ostosten energiapitoisuutta. Paljon energiaa sisältävien ruokien vähentäminen pienensi ostosten energiapitoisuutta 5 prosenttia. Kun lisäksi annoskokoja pienennettiin, ostosten energiapitoisuus putosi 12 prosenttia kokeilua edeltävään aikaan verrattuna.

Vielä on selvittämättä, pienensivätkö ruokalan muutokset myös työntekijöiden energian saantia ja vaikuttiko se painon kertymiseen. Jakelukeskukset olivat syrjäisillä seuduilla, joissa on vähänpuoleisesti muita ruokaloita ja lounaspaikkoja, mutta on mahdollista, että osa työntekijöistä alkoi tuoda syötävää kotoaan. Työpaikoilla oli myös myyntiautomaatteja, joista sai välipalaa ja juomia.

Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä. Asiasta uutisoi Suomessa Duodecim.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut