WHO pyysi anteeksi Kongossa tapahtunutta seksuaalista hyväksikäyttöä – Pääjohtaja: Tämä on synkkä päivä WHO:lle

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreysus pyysi anteeksi Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtunutta seksuaalista hyväksikäyttöä, johon syyllistyi WHO:n henkilökuntaan kuuluneita ihmisiä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja pyysi tiistaina anteeksi Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtunutta seksuaalista hyväksikäyttöä, johon epäillään syyllistyneen WHO:n henkilökuntaan kuuluneita ihmisiä.

Tiedot käyvät ilmi puolueettomasta tutkimuksesta.

– Ensimmäinen asia, jonka haluan sanoa uhreille ja selviytyjille... Olen pahoillani, sanoi pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudessa.

– Tärkeintä minulle on, että rikoksentekijät eivät pääse pälkähästä, vaan saatetaan vastuuseen, hän sanoi.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillään niin paikalta palkattuja ihmisiä kuin myös kansainvälisten tiimien jäseniä, jotka olivat Kongossa ebolaoperaatioiden aikana vuosina 2018 ja 2020.

– Tämä on synkkä päivä WHO:lle, Tedros sanoi.

Kymmenet naiset syyttivät avustustyöntekijöitä

Tutkimuksen tehnyt komissio haastatteli kymmeniä naisia, joille tarjottiin työtä seksiä vastaan tai jotka raiskattiin.

Samassa tiedotustilaisuudessa puhunut WHO:n Afrikan aluetoimiston johtaja Matshidiso Moeti sanoi WHO:n johtajiston pyytävän anteeksi näiltä naisilta ja tytöiltä.

Komission tutkimuksessa yli 50 naista syytti avustustyöntekijöitä, jotka työskentelivät pääasiallisesti WHO:lle, mutta mukana oli myös muiden YK:n järjestöjen sekä kansalaisjärjestöjen ihmisiä.

Komissio tunnisti yli 80 epäiltyä, joista parikymmentä oli WHO:n palkkalistoilla. Pääjohtajan mukaan neljän sopimus on irtisanottu eikä heillä ole enää pääsyä WHO:n töihin.

Raiskaussyytökset WHO aikoo esittää Kongon viranomaisille ja muiden epäiltyjen kotimaille.

Raportissa sanotaan, että WHO:n johto tiesi seksuaalista hyväksikäyttöä koskevista syytöksistä viikkoja aiemmin kuin se alkujaan väitti.

– (WHO) tiesi näistä tapauksista jo toukokuun alkupuolella 2019 eikä kesäkuun puolivälissä 2019, raportissa sanotaan.

Tedrosilta kysyttiin, onko hän aikeissa erota tehtävästään. Hän sanoi olleensa Kongossa 14 kertaa, eikä kukaan ottanut asiaa esille.

– Luultavasti minun olisi pitänyt esittää kysymyksiä, hän sanoi.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut