Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret keksivät taas hengenvaarallisen villityksen – tappava isku jäi vain senttien päähän

Nuorison keskuudessa on levinnyt sosiaalisen median haaste, jossa on yllytetty sähköpylvääseen kiipeämiseen. Muun muassa Juvalla on tavattu nuoria kiipeilemässä. Asiasta tiedottaa Järvi-Suomen Energia.

Järvi-Suomen Energialle on ilmoitettu havainnosta, joissa paikallinen nuoriso on kiivennyt 110 kilovoltin suurjänniteverkon pylväisiin. Havaintojen perusteella vakava sähköisku on ollut vain senttien päässä.

Tiedotteessa korostetaan, että sähköpylvääseen kiipeäminen on hengenvaarallista, ja tappavan sähköiskun mahdollisuus on suuri. 

Sama vaara koskee suurten voimajohtojen lisäksi myös pienempiä sähkölinjoja, joista osassa sähköjohdon päällä ei ole eristekuorta. Linjan alitse kulkeminen on pääsääntöisesti turvallista, mutta esimerkiksi myrskyn katkaisemasta linjasta kannattaa pysyä loitolla, sillä se voi olla jännitteinen.

– Tällainen kiipeily on erittäin vaarallista. Sähköpylvään latvassa olevista osista on erittäin suuri todennäköisyys saada sähköisku, sillä monissa komponenteissa virta kulkee ilman suojakuorta. Eli vaikkapa horjahtaessa on mahdollista napata vahingossa jännitteisestä osasta kiinni, saaden tappavan sähköiskun, varoittaa Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö ja käytönjohtaja Juuso Ruottinen.

Ruotinen kehottaa ottamaan turvallisuusasian puheeksi kouluissa tai perheen nuorten kanssa.