Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Uusi työnhakumalli eduskuntaan, Saksassa SPD aloittaa tänään neuvottelut vihreiden ja FDP:n kanssa liikennevalohallituksesta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Työnhakuvelvoitteen työttömille tuova lakiesitys lähtee tänään eduskuntaan

Hallitus on tänään antamassa eduskunnalle esityksensä uudesta työnhakumallista, joka velvoittaisi työnhakijat hakemaan lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukauden aikana.

Mikäli työnhakija laiminlyö hakuvelvollisuutensa, asiasta seuraisi lakiluonnoksen mukaan muistutus. Toisesta laiminlyönnistä hakija menettäisi työttömyysturvansa viideksi päiväksi ja kolmannesta kerrasta 10 päiväksi.

Uudistukseen sisältyy myös työnhakijalle tarjottavan tuen yleistyminen. Uudelle työnhakijalle on tarkoitus järjestää alkuhaastattelu viidessä arkipäivässä ja tämän jälkeen uusi keskustelu noin kahden viikon välein kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Saksassa SPD aloittaa tänään neuvottelut vihreiden ja FDP:n kanssa liikennevalohallituksesta

Saksassa sosiaalidemokraattipuolue SPD Olaf Scholzin johdolla aloittaa hallitusneuvottelut vihreiden ja FDP:n kanssa tänään. Tavoitteena on niin kutsuttu liikennevalohallitus, joka saa nimensä puolueiden tunnusväreiltä punainen, vihreä ja keltainen.

Historiansa pahimman vaalitappion kärsinyt, väistyvän liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien allianssi CDU/CSU yritti vielä vaalitappion jälkeen maanitella vihreitä ja FDP:tä neuvottelemaan niin kutsutusta Jamaika-hallituksesta, jossa SPD:n punaisen tilalla olisi kristillisdemokraattien musta.

Keskiviikkona SPD, vihreät ja FDP kuitenkin kertoivat käynnistävänsä neuvottelut koalitiohallituksesta. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on estänyt väliaikaisesti Texasin osavaltion tiukan aborttikiellon

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on estänyt väliaikaisesti Texasin osavaltion tiukan aborttilain, joka kieltää käytännössä lähes kaikki abortit. Tuomari Robert Pitman kuvaili päätöksessään aborttia tärkeäksi oikeudeksi.

Uutiskanava CNN:n mukaan aborttioikeuden puolustajien ilo voi kuitenkin jäädä väliaikaiseksi. Texasin oikeusministerin kanslian asianajaja teki viime viikolla järjestetyssä kuulemisessa selväksi, että osavaltio valittaisi mahdollisesta kiellosta.

Texasin uuden lain mukaan abortti on mahdollinen vain hyvin rajatusti kuudennen raskausviikon jälkeen. Tuolloin nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana. (Lähde: AFP)

Ainakin 20 ihmisen kerrotaan kuolleen maanjäristyksessä Pakistanissa - kuolonuhrien määrä voi kasvaa

Pakistanin eteläosaan iski varhain torstaina maanjäristys, jossa on kuollut Balochistanin provinssin sisäministerin mukaan 20 ihmistä.

Balochistanin hätäviranomaiset kertoivat aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että kuolleita on ainakin 15–20, mutta määrä voi kasvaa edelleen.

Provinssin paikallishallinnon viranomaisen mukaan monet järistyksen uhreista kuolivat kattojen tai seinien sorruttua. Järistyksessä kuoli ainakin kuusi lasta.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan alueelle iskenyt maanjäristys oli voimakkuudeltaan 5,7. Paikallisviranomaiset puolestaan kertovat Twitterissä voimakkuuden olleen 5,9. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain Texasissa tapahtuneessa kouluampumisessa haavoittui neljä - epäilty tekijä kiinni

Yhdysvalloissa Texasin osavaltiossa sijaitsevassa lukiossa tapahtuneessa ampumisessa haavoittui neljä ihmistä, viranomaiset kertovat. Poliisin tietojen mukaan tappeluun joutunut 18-vuotias oppilas avasi tulen luokkahuoneessa keskiviikkona. Epäilty tekijä pakeni paikalta mutta antautui myöhemmin itse poliisille.

Sairaalahoitoon tapahtuneen vuoksi vietiin kolme ihmistä, joista kahdella oli ampumahaavoja. Paikallismedian tietojen mukaan 15-vuotias poika haavoittui vakavasti, mutta muiden vammat eivät olleet hengenvaarallisia.

Kouluampumiset ovat yleisiä Yhdysvalloissa. Viime vuosien verisin ampuminen tapahtui Floridassa vuonna 2018, kun entinen oppilas surmasi 17 ihmistä. (AFP)

Turkki ratifioi viimein Pariisin ilmastosopimuksen

Turkki on ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen vuosien odottelun jälkeen.

Turkki allekirjoitti sopimuksen jo yli viisi vuotta sitten, mutta on yksi harvoista maailman maista, joka ei ole ratifioinut sitä.

Pariisin ilmastosopimuksen tarkoituksena on hillitä maailman hiilidioksidipäästöjä, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä.

Turkkia hiersi sopimuksessa muun muassa se, että maa on määritelty sopimuksessa kehittyneeksi valtioksi, vaikka se itse katsoo olevansa kehittyvä valtio.

Kehittyville maille ohjataan sopimuksessa kompensaationa korvauksia, koska niiden ei ole katsottu aiheuttaneen maailman päästöistä yhtä suurta osaa kuin vauraiden valtioiden. (Lähde: AFP)

Perun pääministeri jättää tehtävänsä vain reilun kahden kuukauden jälkeen

Perun pääministeri Guido Bellido jättää tehtävänsä vain reilun kahden kuukauden jälkeen, vahvistaa maan presidentti Pedro Castillo perulaislehti La Republican mukaan.

La Republican ja niin ikään perulaisen Gestion-lehden mukaan Bellido jätti eroanomuksensa presidentille tämän pyynnöstä.

Vasemmistolaisen Pedro Castillon valinta maan presidentiksi vahvistettiin heinäkuun puolivälin jälkeen. Valinta toi päätökseen viikkoja kestäneen väännön tiukoille menneiden presidentinvaalien voittajasta.

Golfkauden avaava naisten arvoturnaus vaihtaa Texasiin 2023

Voittajan ja hänen tukijoukkojensa pulahtaminen 18. viheriön viereiseen lampeen saattaa poistua golfin kuvastosta, kun naisten kauden avaava arvoturnaus siirtyy ensi kauden jälkeen Kaliforniasta Texasiin. Ensi keväänä turnaus on vielä tutuissa maisemissa Rancho Miragessa.

Naisten ammattilaisjärjestö LPGA kertoi turnauksen kotipaikan vaihdosta samalla kun se kertoi kilpailun nimisponsorin vaihtumisesta. Turnaus on pitkään tunnettu sponsorinimellä, viimeksi japanilaisen lentoyhtiön mukaan ANA Inspiration -kilpailuna. Ensi vuodesta alkaen turnaus kantaa Chevron-mestaruuskilpailun nimeä, ja kuusivuotisella sopimuksella kisa siirtyy vuodesta 2023 lähtien Houstonin liepeille. (Lähde: AFP)

Espanja katkaisi Italian ennätyspitkäksi kasvaneen voittokimaran

Milanossa otellut Espanja on katkaissut isäntämaa Italian ennätyksellisen 37 ottelun voittoputken ja etenee välieristä jalkapallon miesten Kansojen liigan finaaliin. Italian voittoputki katkesi maalein 2–1. Espanja teki molemmat maalinsa ensimmäisen puoliajan aikana. Molemmat maalit saatteli verkkoon Espanjan 21-vuotias hyökkääjä Ferran Torres.

Italia joutui pelaamaan yli puolet ottelusta vajaamiehityksellä, kun Leonardo Bonucci lähetettiin 42. minuutilla viheriöltä kyynärpään käyttämisestä Espanjan Sergio Busquetsin kasvoihin. Italian lohdutusmaalin teki ottelun loppumetreillä Lorenzo Pellegrini.

Sunnuntain loppuottelussa Espanja kohtaa joko Ranskan tai Belgian. Loppuottelun vastustaja selviää torstai-illan välieräottelussa Torinossa. (Lähde: AFP)