Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lihaveitsen kanssa Turun keskustassa riehunut mies määrättiin mielentilatutkimukseen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi perjantaina mielentilatutkimukseen miehen, joka riehui lihaveitsen kanssa Turun keskustassa keskellä päivää viime keväänä. Mies sanoo olleensa tapahtuma-aikaan alentuneesti syyntakeinen.

Syyttäjä on vaatinut miehelle kovempaa rangaistusta, koska hänen mukaansa teoilla oli rasistinen motiivi. Käräjäoikeus ottaa kantaa rikosnimikkeisiin, rangaistukseen sekä tekojen mahdollisiin vaikuttimiin mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.

Miestä syytetään muun muassa pahoinpitelystä, kolmesta laittomasta uhkauksesta sekä niskoittelusta poliisia vastaan. Perjantaina annetussa välituomiossa käräjäoikeus katsoi miehen toimineen pääosin syytteissä kuvatulla tavalla.

Piirsi verellä ristin otsaansa moskeijan luona

Syytetty pahoinpitely tapahtui 28. huhtikuuta, kun mies kävi ventovieraan miehen kimppuun kadulla, löi tätä päähän, kaatoi maahan ja huusi tälle rasistisia kommentteja. Suurin osa syytteistä koskee kuitenkin seuraavan päivän tapahtumia.

Ensin mies potki Aninkaistenkadulla sijaitsevan ravintolan ikkunoita ja uhkasi ravintoloitsijaa lihaveitsi kädessään. Ravintolalta mies jatkoi Aninkaistenkatua osoitteeseen, jossa sijaitsi kauppana, kahvilana ja rukoushuoneena toiminut yritys. Mies hakkasi liiketilan ikkunaa kädellä ja veitsellä niin, että ikkuna meni rikki.

Kun sisällä olleet ihmiset tulivat kadulle, mies käyttäytyi aggressiivisesti, huusi rasistisia kommentteja, teki natsitervehdyksiä, piirsi verellä ristin otsaansa ja huitoi ihmisiä kohti veitsellä. Mies jatkoi Yliopistonkadulle, missä hän vielä lähestyi itselleen ventovierasta miestä aggressiivisesti ja huusi tälle rasistisia kommentteja.

Syytetty mies ei totellut kiinniotettaessa poliisin käskytystä, jolloin poliisi käytti häneen kaasusumutetta.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaatimuksessa ei ole otettu huomioon koventamisperusteen tai mahdollisen jäännösrangaistuksen vaikutusta. Mies oli tapahtuma-aikaan ehdonalaisessa vapaudessa.