Poliisin virka-apu lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle säädetään lailla maksuttomaksi

Sisäministeriö panee vireille lakihankkeen, jonka tarkoitus on tehdä poliisin lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle antamasta virka-avusta maksutonta. Maksuton virka-apu koskisi esimerkiksi luvatta lastensuojelulaitoksesta poistuneen lapsen etsintää ja palauttamista lastensuojelulaitokseen.

– Lakimuutoksen tarkoituksena on turvata se, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten lapset tai lähisuhdeväkivallan uhrit, saavat akuutissa tilanteessa tarvitsemansa tuen. Tämän tehtävän hoidossa lastensuojeluviranomaiset ja sosiaali- ja kriisipäivystys tarvitsevat joskus poliisin virka-apua. Muutoksen myötä käytännön toimijan ei tarvitse pohtia näiden usein vakavien ja kiireellisten toimien virka-avun kustannuksia eikä ihmisten tarvitsemaan apuun tule viivästyksiä, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo tiedotteessa.

Poliisin virka-avun maksullisuudesta säädetään asetuksessa sekä vuonna 1956 säädetyssä laissa. Nykyinen sääntely on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi ja laki kauttaaltaan vanhentuneeksi. Tilanteen selkeyttäminen edellyttää vanhan lain kumoamista sekä virka-avun maksuttomuutta koskevien säännösten valmistelua.

Uudet säännöt voimaan 2023

Jotta poliisi pystyy suoriutumaan lakisääteisistä tehtävistään, on tärkeää, että virka-apua pyydetään poliisilta vain silloin, kun sitä aidosti tarvitaan, sisäministeriö linjaa. Tämän takia virka-apua pyytävän viranomaisen oma toiminta, resurssit ja toimivaltuudet tulee olla järjestetty siten, että perustehtävän hoitaminen ei nojaa säännönmukaisesti virka-apuun.

Ensi vuoden loppuun kestävän lakihankkeen tavoite on laatia ehdotus poliisin lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle antaman virka-avun maksuttomuudesta ja lisäksi laintasoinen sääntely virka-avun kustannusten korvaamisesta.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut