Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin mukaan Britannian konservatiivikansanedustaja David Amessin puukotus oli terroriteko – surman motiivi liittynee islamistiseen ääritoimintaan

Britanniassa poliisi on julistanut konservatiivikansanedustaja David Amessin kuolemaan johtaneen puukotuksen olleen terroristinen teko. Suur-Lontoon poliisi kertoi asiasta tiedotteessa .

Poliisin mukaan tutkintojen alkuvaiheessa on selvinnyt mahdollinen islamistiseen ääritoimintaan yhdistetty motiivi. Tutkintaa johtaa terrorismin vastainen yksikkö.

Mediatietojen mukaan Amess oli tapaamassa ihmisiä kirkossa omassa vaalipiirissään Leigh-on-Seassa perjantaina, kun puukotus tapahtui.

Poliisin mukaan 25-vuotias mies on pidätetty murhasta epäiltynä. Miehen uskotaan toimineen yksin, eikä ketään muuta etsitä tapahtuneeseen liittyen.

Useat brittiläiset tiedotusvälineet ovat raportoineet, että epäillyn uskotaan olevan somalialaisen taustan omaava britti.

Pääministeri Boris Johnson vieraili puukotuksen tapahtumapaikalla lauantaina kunnioittaakseen kansanedustajaa. Konservatiivipuoluetta edustava Johnson oli paikalla harvinaisessa yhteisesiintymisessä oppositiojohtajan, työväenpuoluetta johtavan Keir Starmerin kanssa. Mukana olivat myös alahuoneen puhemies Lindsay Hoyle ja sisäministeri Priti Patel.

Poliisitutkimuksia Lontoossa

Tiedotteen mukaan poliisi teki Suomen aikaa lauantaina alkuyöstä tutkimuksiin liittyviä etsintöjä kahdessa eri osoitteessa Lontoon alueella.

Monet poliitikot ottivat julkisesti osaa Amessin kuoleman vuoksi ja tuomitsivat teon jo ennen kuin poliisi illalla vahvisti uhrin henkilöllisyyden.

Osanottoja on tullut Britannian lisäksi myös ainakin Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.

69-vuotias Amess oli verkkosivunsa mukaan ollut kansanedustaja vuodesta 1983, ensin Basildonista ja vuodesta 1997 alkaen Southendin läntisestä vaalipiiristä. Hänet tunnettiin muun muassa eläinten oikeuksien puolustajana ja abortin vastustajana.

Kansanedustajien turvallisuus heti esille

Sisäministeri Patelin edustaja kertoi perjantaina, että ministeri oli pyytänyt poliisivoimia arvioimaan kansanedustajien turvallisuusjärjestelyt välittömästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa vakavaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoistaan ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones haavoittui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.