Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maiden johtajat osoittivat seisten suosiota Saksan Merkelille tämän ehkä viimeisessä huippukokouksessa

Brysselissä EU-maiden johtajat jättivät huippukokouksensa yhteydessä jäähyväisiä Saksan väistyvälle liittokanslerille Angela Merkelille. Lokakuun huippukokous jää Merkelin viimeiseksi, jos Saksan hallitusneuvottelut saadaan valmiiksi ennen seuraavaa huippukokousta, joka on joulukuun puolivälissä.

Huippukokouksia vetävä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ei säästellyt ylisanoja, kun hän piti jäähyväispuhetta Merkelille. Michelin mukaan Merkel on "monumentti".

– Eurooppa-neuvosto ilman Angelaa on kuin Rooma ilman Vatikaania tai Pariisi ilman Eiffel-tornia, Michelin kerrottiin sanoneen huippukokouksessa.

Lokakuun huippukokous oli Merkelille 107:s, ja Merkel sai muilta johtajilta suosionosoitukset seisten.

Michelin mukaan Merkelin henki ja kokemus jää Eurooppa-neuvostoon, vaikka tämä jättääkin huippukokoukset taakseen.

– Olet kompassi ja eurooppalaisen projektimme loistava valo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan kuvaili Merkeliä huippukokousten kokoavaksi voimaksi.

– Hän on henkilö, joka viimeiseen asti neuvottelee, jotta saisimme aikaan yhteisen näkemyksen eri kysymyksistä, Marin sanoi torstaina saapuessaan kokouspaikalle.

Jäähyväiset myös Ruotsin Löfvenille

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistui niin ikään viimeistä kertaa EU-maiden johtajien tapaamiseen. Löfven ilmoitti kesällä jättävänsä marraskuussa pääministerin ja puoluejohtajan tehtävät.

Michel kuvasi Löfvenin olevan jämäkkä arvokysymyksissä ja tyyliltään "cool".

Merkel ja Löfven saivat läksiäislahjaksi veistokset, jotka kuvaavat Europa-rakennusta, jossa Eurooppa-neuvoston tapaamiset pidetään.