Saamelaisten historiallista ja nykyistä syrjintää sekä valtion sulauttamispolitiikan vaikutuksia arvioiva komissio aloittaa työnsä

Komissio selvittää muun muassa saamelaisten historiallista ja nykyistä syrjintää. Kuvassa saamelaisviiri. Rouhiainen Kari
Eetu Kokkinen

Eetu Kokkinen

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio aloittaa työnsä Suomessa, Saamelaiskäräjät tiedottavat. Valtionouvosto on asettanut komission istunnossaan torstaina. Saamelaiskäräjien mukaan asiaa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Suomen valtion, Saamelaiskäräjien ja Kolttien kyläkokouksen edustajien kanssa. Komission tavoitteena on koota saamelaisten kokemukset Suomen valtion ja eri viranomaisten toimista sekä tehdä tämä tieto näkyväksi.

– Toivotan menestystä Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle sen tärkeässä työssä. Yhteinen tavoitteemme on, että komission työn seurauksena vuoropuhelu ja luottamus saamelaisten ja valtion välillä lisääntyy. Vain ymmärtämällä mitä saamelaiset ovat kokeneet, voimme aidosti löytää ratkaisuja tulevaisuuteen, pääministeri Sanna Marin sanoo tiedotteella.

Komissio on toiminnassaan itsenäinen ja riippumaton. Siihen kuuluu viisi komissaario, joista kaksi on asetettu valtioneuvoston esityksestä, kaksi Saamelaiskäräjien esityksesta ja yksi Kolttien kyläkokouksen esityksestä.

Saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin päämääränä on tunnistaa ja arvioida saamelaisten historiallista ja nykyistä syrjintää, mukaan lukien valtion sulauttamispolitiikkaa sekä oikeuksien loukkaksia ja selvittää, miten tämä vaikuttaa saamelaisiin ja heidän yhteisöönsä nykyisessä tilanteessa. Lisäksi komission päämääränä on ehdottaa, miten voitaisiin edistää yhteyttä saamelaisten ja Suomen valtion välillä sekä saamelaisten keskuudessa ja lisätä tietoisuutta saamelaisista Suomen alkuperäiskansana.

Tarkoituksena on myös, että totuus- ja sovintoprosessin tuloksena Suomen valtio kantaa vastuuta ja yhdessä Saamelaiskäräjien, Kolttien kyläkokouksen ja muiden saamelaistoimijoiden kanssa vahvistaa saamelaisten oikeuksien toteutumista Suomessa.

– Tänään käynnistyy merkittävä työ saamelaisten kohtaaman syrjinnän sekä valtion sulauttamispolitiikan aiheuttamien seurauksien selvittämiseksi. Saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksien tunnustaminen ja toimeenpano takkuaa Suomessa edelleen. Toivon, että tämän raskaan prosessin läpikäymisestä seuraa konkreettisia toimenpiteitä, jotka aidosti edistävät saamelaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa, toteaa Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.

Komissio laatii työstään raportin, joka sisältää myös toimepide-ehdotuksia. Raportti luovutetaan valtioneuvostolle, Saamelaiskäräjille ja Kolttien kyläkokoukselle 30.11.2023 mennessä.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut