Puolan parlamentti hyväksyi muurin rakentamisen Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen

Kiistanalaisen muurin hinnaksi on tulossa arviolta 353 miljoonaa euroa, ja sen on määrä olla yli 100 kilometriä pitkä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolassa maan parlamentti on hyväksynyt muurin rakentamisen maan Valko-Venäjän vastaiselle rajalle. Kiistanalainen muuri maksaa arviolta 353 miljoonaa euroa, ja sen on määrä olla yli 100 kilometriä pitkä.

Puolan mukaan tarkoitus on estää Valko-Venäjän kautta tulevien siirtolaisten saapuminen.

Puola pyysi myös EU:lta rahoitusta muurin rakentamiseen, mutta EU kieltäytyi asiasta.

EU on kuitenkin syyttänyt Valko-Venäjää ihmisten käyttämisestä painostukseen ja kutsunut ihmisten usuttamista rajalle hybridihyökkäykseksi. EU:n mukaan kyseessä on Valko-Venäjän keino yrittää painostaa unionia, koska unioni on asettanut pakotteita Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän lähipiiriä vastaan.

Rajalla sotilaita ja piikkilanka-aita

Puola on vastannut siirtolaisten saapumiseen kovin ottein. Se on syyttänyt olevansa hyökkäyksen kohteena ja sanonut sillä olevan oikeus puolustautua.

Maa on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita ja rakentanut piikkilanka-aidan. Raja-alueelle on myös julistettu poikkeustila, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella.

Arviolta tuhansia ihmisiä on yrittänyt elokuusta alkaen Valko-Venäjältä Puolaan, mutta myös Liettuaan ja Latviaan.

Siirtolaiset ovat kotoisin pääasiassa Lähi-idän alueelta.

YK on vaatinut välittömiä toimenpiteitä ihmishenkien pelastamiseksi ja kärsimyksen välttämiseksi rajalla. Rajalla on kuollut ainakin kahdeksan siirtolaista, ja oloja on kuvattu vaikeiksi.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut