Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Julkisen sanan neuvoston mukaan Ylen radio-ohjelmassa mielipiteet ja tosiasiat sekoittuivat harhaanjohtavalla tavalla, langettavasta päätöksestä äänestettiin

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi Yleisradiolle (Yle) langettavan päätöksen radio-ohjelmasta, jossa mielipiteet ja tosiasiat sekoittuvat harhaanjohtavalla tavalla. Ohjelmassa toimittajat käsittelivät poleemiseen ja osin satiiriseen sävyyn feministejä, jotka kyseenalaistavat transsukupuolisten oikeuksia.

Ohjelmassa väitettiin muun muassa, että "lääketieteellisesti nykykäsityksen mukaan transsukupuolisuus selittyy yksinkertaisesti siitä, että sikiön kehityksessä sukuelimet ja aivot kehittyvät eriaikaisesti ja toisiaan vastaamattomiksi".

JSN:n käyttämän asiantuntijan mukaan tämä ei ole vallitseva lääketieteellinen nykykäsitys. JSN:n ratkaisun mukaan käsitys, että miesten ja naisten aivot poikkeaisivat toisistaan merkittävällä tavalla, joka voitaisiin tavalla tai toisella yksilöltä osoittaa, on liioiteltu.

Ylen katsotaan rikkoneen kahta Journalistin ohjeiden kohtaa, joiden mukaan yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja journalistilla on velvollisuus pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Myös ohjelman muista kohdista kanneltiin. Niiden osalta JSN katsoo, että ohjelmatyypin huomioiden muiden kantelussa mainittujen väitteiden osalta kyse on kantelijoiden ja ohjelman toimittajien mielipide- ja näkökulmaeroista tai korkeintaan epätarkkuuksista.

JSN äänesti ratkaisusta. Vapauttavaa äänestäneiden ja eriävän mielipiteen jättäneiden Eero Hyvösen ja Kari Pyrhösen mukaan ohjelman lajityyppi huomioiden tosiasioiden ja mielipiteiden sekoittuminen ei ylittänyt langettavan kynnystä.

Somessa kuntavaalimainokset eivät erottuneet tarpeeksi journalistisesta sisällöstä

Kirkkonummen Sanomat sai langettavan päätöksen sosiaalisessa mediassa jaetuista kuntavaalimainoksista, jotka eivät JSN:n mukaan erottuneet riittävästi lehden journalistisesta aineistosta.

Kirkkonummen Sanomat julkaisi kuntavaalien alla painetussa lehdessä julkaistuja vaalimainoksia myös Facebook-seinällään. Jakoteksteissä ei ollut mainintaa siitä, että kyseessä oli mainos.

Kouvolan Sanomille langettavan päätöksen toi itsemurhayrityksestään kertoneen ihmisen haastattelu. JSN:n mukaan pelastetun henkilön haastattelu haavoittuvaisessa tilassa vain pari päivää tapahtuneen jälkeen ja tapahtumien yksityiskohtien kuvailu rikkoi hienotunteisuusvaatimusta.

Journalistin ohjeiden mukaan sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

Helsingin Sanomat sai langettavan päätöksen, koska se korjasi nettijuttuaan vasta saatuaan tiedon siitä, että jutusta oli tehty kantelu JSN:lle. Jutun kirjoittanut toimittaja ei ollut huomannut kantelijan korjauspyyntöä sähköpostissaan.

JSN:n mukaan on tiedotusvälineiden vastuulla huolehtia palautekanaviensa saavutettavuudesta ja toimivuudesta.