EU pyytää Lähi-idän ja Afrikan maita keskeyttämään lennot Valko-Venäjälle maahantulijavirran patoamiseksi – EU tuomitsi Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla hybridihyökkäyksenä

Euroopan unioni vetoaa yli tusinaan Lähi-idän, Afrikan ja Keski-Aasian maahan, jotta nämä keskeyttäisivät lennot Valko-Venäjälle. EU:n tavoitteena on padota maahantulijoiden virtaa unionin ulkorajalle Valko-Venäjän kautta.

Puolan rajalle kerääntynyttä siirtolaissumaa pidetään Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan hybridioperaationa EU:ta vastaan.

– Tämä on osa epäinhimillistä ja todella gangsterimaista Lukashenkan hallinnon toimintatapaa, kommentoi Euroopan komission tiedottaja Peter Stano toimittajille.

Puolalaisviranomaisten arvion mukaan yksin Bruzgin rajanylityspaikan lähelle pystytetyssä siirtolaisleirissä on jopa 2 000 Puolaan pyrkivää ihmistä, kertoo valkovenäläistoimittaja Hanna Liubakova Twitterissä . Muualla Valko-Venäjällä siirtolaisia arvellaan olevan tuhansia lisää. Puolaan pyrkivät ihmiset ovat olleet pääosin lähtöisin Lähi-idän maista.

EU on jo saanut Irakin keskeyttämään lennot Bagdadista Minskiin. Vastaava toive on esitetty muun muassa Egyptille, Jordanialle, Libanonille, Pakistanille ja Turkille. Lisäksi EU tarkkailee 20:tä muutakin maata, joista maahantulijoita saatetaan lennättää Valko-Venäjälle. EU kertoo kiinnittävänsä erityistä huomiota Valko-Venäjän liittolaiseen Venäjään.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi lausunnossa EU:n keskustelevan siitä, miten "ihmissalakuljetukseen" osallistuvia lentoyhtiöitä voitaisiin sanktioida.

EU keskeytti tänään sopimuksen, jonka nojalla Valko-Venäjän viranomaiset saivat helpotetulla menettelyllä viisumeita EU-alueelle. Järjestelyn keskeyttäminen on osa syyskuussa sovittuja Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita.

"Äärimmäisen halveksittavaa"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan Valko-Venäjän harjoittama siirtolaisten käyttäminen hyväksi hybrihyökkäyksessä on äärimmäisen halveksittavaa.

– EU ei hyväksy minkäänlaisia yrityksiä käyttää siirtolaisia hyväksi. EU:n jäsenvaltioilla on takanaan täysi solidaarisuutemme. Jäsenvaltioiden rajat ovat EU:n rajoja, Michel kirjoitti Twitterissä tiistaina.

Jo aikaisemmin Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi kriisin Puolan ja Valko-Venäjän rajalla uhkaavan koko EU:n turvallisuutta.

– Puolan rajan sulkeminen on kansallinen intressimme. Mutta vaakalaudalla on koko EU:n vakaus ja turvallisuus, Morawiecki sanoi Twitterissä.

Morawiecki syytti Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa hybridihyökkäyksestä.

– Meitä ei pelotella. Me puolustamme rauhaa Euroopassa yhdessä Nato- ja EU-kumppaniemme kanssa.

Valko-Venäjän ulkoministeriö taas kehotti Puolaa olemaan kärjistämättä tilannetta.

– Haluamme varoittaa Puolaa etukäteen, jotteivät he ryhdy mihinkään provokaatioihin Valko-Venäjän tasavaltaa vastaan oikeuttaakseen laitonta voimankäyttöä heikossa asemassa olevia aseettomia ihmisiä kohtaan, joiden joukossa on paljon lapsia ja naisia, ulkoministeriö sanoi.

Haavisto: Valko-Venäjän toiminta on täysin tuomittavaa

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Valko-Venäjän toiminta on täysin tuomittavaa eikä se voi työntää poliisi- ja sotilasvoimin rajojensa ylitse pakolaisia, jos se tuo heitä itse alueellensa.

Valko-Venäjää vastaan on Haaviston mukaan valmisteilla viides sanktiopaketti, joka kohdistuu myös kauttakulun mahdollistaviin ja ihmiskauppaa tekeviin tahoihin. Lisäksi EU:n pitää Haaviston mukaan neuvotella diplomaattisesti niiden maiden kanssa, jotka tarjoavat reitin ihmisten kuljettamiseen.

Haaviston mukaan Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan on meneillään Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla.

Puolan hallituksen mukaan maiden välisen rajan läheisyyteen on saapunut 3 000–4 000 ihmistä, suurin osa heistä Lähi-idästä. Valko-Venäjän hallinnon mukaan siirtolaiset ovat Valko-Venäjällä laillisesti.

Monet Puolaan pyrkineet ovat kertoneet, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

EU on tulkinnut Valko-Venäjän toimet kostoksi siitä, että EU on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta.

Putin ja Lukashenka keskustelivat

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tänään liittolaisensa, Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa tilanteesta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Kremlin mukaan johtajat vaihtoivat mielipiteitä pakolaistilanteesta.

EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle. Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset ja väittää Puolan laiminlyövän humanitaarisia velvoitteitaan estäessään tulijoiden maahanpääsyn.

Valko-Venäjän mukaan Putin ja Lukashenka ovat erityisen huolissaan Puolan asevoimien joukoista rajalla.

Niinistö arvioi tilannetta HS:lle

Helsingin Sanomien haastattelema presidentti Sauli Niinistö arvioi Puolan ja Valko-Venäjän rajan kuumentuneita tapahtumia.

– Olen miettinyt sitä dilemmaa, jonka liberaali demokratia tällä hetkellä kohtaa. Se on se, että olemme tavallaan menettäneet kyvyn olla kova – mikä on tietysti hyvä – mutta olemme menettäneet myös kyvyn olla kova kovaa vastaan. Silloin juuri tämän tapainen toiminta, mitä Puolan rajalla tapahtuu, oikein kulminoituu, presidentti sanoi lehdelle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut