Eurooppa-neuvoston Michel tapaa Puolan pääministerin EU:ta kuohuttavan rajaselkkauksen keskellä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin on määrä tavata tänään Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki Varsovassa. Johtajat tapaavat Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajakriisin kuohuttaessa Euroopan unionia.

EU:n päättäjät katsovat Valko-Venäjän toteuttavan hybridioperaatiota, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:ta kohti. Valko-Venäjän toimet on tulkittu kostoksi EU:n asettamista pakotteista.

Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset ja väittää Puolan laiminlyövän humanitaarisia velvoitteitaan, kun se estää tulijoiden maahanpääsyn.

– EU ei hyväksy minkäänlaisia yrityksiä käyttää siirtolaisia hyväksi. EU:n jäsenvaltioilla on takanaan täysi solidaarisuutemme. Jäsenvaltioiden rajat ovat EU:n rajoja, Michel kirjoitti Twitterissä tiistaina.

Puola syyttää Putinia, Venäjä länsimaita

Rajakriisin eniten koskettama Puola osoitti tiistaina syyttävän sormensa Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan liittolaisen suuntaan. Pääministeri Morawieckin mukaan operaation suunnittelija olisi Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolestaan syyttänyt länsimaiden Lähi-idän sotaretkien johtaneen siihen, että siirtolaiset pakenevat alueelta. Puolan mukaan suurin osa maahan viime aikoina pyrkineistä on lähtöisin Lähi-idän maista.

– Kun oli kyse Turkista Euroopan unioniin suuntaavista siirtolaisista, miksi EU tarjosi Turkille rahoitusta pitääkseen heidät alueellaan, Lavrov pohti ääneen toimittajien edessä.

– Miksei valkovenäläisiä voida auttaa samalla lailla, hän kysyi jatkoksi.

Saksa: Unionia ei voi kiristää

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi keskiviikkona maansa tukevan Valko-Venäjään kohdistuvien lisäsanktioiden mahdollisuutta. Hän syytti myös Lukashenkan käyttävän siirtolaisia häikäilemättömästi hyväkseen, lähettäessä heitä Puolan rajalle.

– Asetamme pakotteita kaikille niille, jotka osallistuvat siirtolaisten kohdistettuun salakuljetukseen, Maas sanoi tiedotteessa.

– Lukashenkan täytyy käsittää, että hänen laskelmansa eivät toimi, hän jatkoi.

Maasin mukaan EU aikoo laajentaa ja kiristää Lukashenkan hallinnon vastaisia pakotteita.

– Euroopan unionia ei voi kiristää, hän lisäsi.

EU- ja Nato-jäsen Puolan sekä Valko-Venäjän välisellä rajalla on hyytävässä ilmassa jumissa tuhansia epätoivoisia siirtolaisia.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi latvialaisen kollegansa Edgars Rinkevicsin tiistaina Helsingissä. Rinkevics sanoi, että EU:n pitää löytää keinot auttaa apua tarvitsevia, mutta se ei saa kannustaa Valko-Venäjää lähettämään lisää ihmisiä alueelle.

– (Lukashenka) haluaa jakaa EU:n, päästä eroon sanktioista ja luoda uuden version vuoden 2015 kriisistä, jonka kaikki koimme ja jonka seuraukset tiedämme, Rinkevics sanoi.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut