Kokoomus lähtee aluevaaleihin vastustaen maakuntaveroa ja Kela-korvausten alasajoa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.) ja varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ja puoluesihteeri Kristiina Kokko puolueen aluevaalikampanjan avauksessa. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Kokoomus vaatii aluevaaliohjelmassaan sujuvampia hyvinvointipalveluja kustannustehokkaasti, peräten ohjelmansa nimessä "tervettä maalaisjärkeä". Valmisteilla oleva maakuntavero pitäisi kokoomuksen mielestä heittää romukoppaan, sillä sen ennakoidaan johtavan työn verotuksen kiristymiseen.

Kokoomus esittää ohjelmassaan myös palveluseteleiden käytön laajentamista, yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksen kehittämistä, valtakunnallista terapiatakuuta ja omaishoitajien aseman parantamista. Ihmisille tulisi varmistaa aito valinnan mahdollisuus valita oma palveluntarjoajansa.

Palvelujen saatavuutta ja hoitoon pääsyä tulisi kokoomuksen mielestä parantaa esimerkiksi ottamalla käyttöön sote-keskusten etävastaanotot kaikilla hyvinvointialueilla. Kokoomuksen ohjelmasta ei löydy keskustan hellimää ajatusta, että joka kunnassa pitäisi olla sote-asema.

Yritykset ja järjestöt mukaan

– Me haluamme, että ihmiset pääsevät sujuvasti hoitoon ja että rajalliset resurssit riittävät ikääntyvän väestön palvelutarpeisiin. Palveluita pitää saada silloin, kun niitä tarvitsee. Ei ole merkitystä sillä, tuottaako palvelut hyvinvointialue, yrittäjä vai sote-alan järjestö. Kyllä nämä asiat ovat ihan maalaisjärjellä ja sydämellä ratkaistavissa, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo tiedotteessa.

Hallituksen sote-malli ei kokoomuksen mukaan anna mitään takeita siitä, että hoiva ja turva lisääntyvät. Hyvinvointialueiden palveluissa tulee hyödyntää yrityksiä ja järjestöjä laadun ja kustannustehokkuuden parantamiseksi.

– Toimiva talous on hoivan ja turvan perusedellytys. Me emme halua, että hyvinvointialueiden huonosti hoidetun talouden takia suomalaisten palvelut kärsivät, verotaakka kasvaa tai valtion velkaantuminen lisääntyy, Orpo sanoo.

Kokoomus painottaa, että pelastuspalvelut eivät saa sosiaali- ja terveyspalveluiden varjoon ja että sote- ja pelastuspalvelujen työntekijöiden jaksamisesta pidetään huolta.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut