Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesten laskennallinen kuolinpäivä on tänään tiistaina – tasa-arvoyhdistys haluaa muistuttaa huolestuttavasta muutoksesta poikien osalta

Siinä missä nainen elää koko vuoden, mies kuolee 7. joulukuuta. Miesten tasa-arvo ry haluaa oheiselle laskelmalla kiinnittää huomiota vastasyntyneiden poikien alentuneeseen elinajanodotteeseen.

Yhdistys huomauttaa, että Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna vastasyntyneiden tyttöjen elinajanodote piteni 0,1 vuotta 84,6 vuoteen, kun taas vastasyntyneillä pojilla se lyheni 0,1 vuotta tasan 79 vuoteen.

Miesten tasa-arvo ry:n mukaan eroa ei voi selittää helpoilla tai yksittäisillä tekijöillä, mutta ilmeisiä syitä on mahdollista löytää. Esimerkiksi koronapandemian on epäilty olevan vaarallisempi miehille kuin naisille.

Suomen yleisin syöpä on miesten eturauhassyöpä, johon kuolee vuosittain lähes tuhat miestä. Virtsarakon syövät ovat miehille tyypillinen sairaus, sillä 80 prosenttia niistä todetaan miehillä.

Miesten tasa-arvo ry huomauttaa myös, että poikien tyttöjä huonompi koulumenestys ja miehille pakollinen asevelvollisuus ovat riskitekijöitä syrjäytymiselle ja näin ollen lyhyemmälle elämälle.

Yhdistyksen mukaan miehet tekevät keskimäärin naisia raskaampia töitä, usein epäterveellisissä ja vaarallisissa olosuhteissa. Tapaturmat ja työperäiset sairaudet lyhentävät osaltaan miesten keskimääräistä elinikää.

Miesten tasa-arvo ry katsoo, että miesten elinajanodotetta voidaan ja pitää nostaa siirtymällä tasa-arvokeskustelussa ja -politiikassa feministisistä tavoitteista sukupuolten tasa-arvoa ajaviin tavoitteisiin. Yhdistyksen mukaan tämä vaatii panostuksia erityisesti koulumaailmassa, maanpuolustuksessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.