Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erinomaisia uutisia teen ja kahvin juojille – muutama kuppi päivässä saattaa vähentää ongelmia aivoissa

Teetä ja kahvia säännöllisesti nauttivat näyttäisivät säästyvän aivoverenkiertohäiriöiltä ja dementialta muita todennäköisemmin. Vaikutus ei luultavasti ole kovin suuri, mutta sekin saattaa auttaa sairauksien ehkäisyssä.

Tutkimuksen perusteella pienimmät sairastumisriskit havaittiin potilailla, jotka juovat päivittäin 2–3 kupillista kahvia, 3–5 kupillista teetä tai 4–6 kupillista kahvia ja teetä.

Kahvia ja teetä yhteensä 4–6 kupillista päivittäin juovien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön tai dementiaan oli noin kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät juoneet kumpaakaan. Tämä havaittiin keskimäärin 11-vuotisen seurannan aikana. Myös aivoverenkiertohäiriön jälkeiset dementiat olivat harvinaisempia kahvia tai kahvia ja teetä säännöllisesti nauttivilla.

Kahvi ja tee saattavat olla hyväksi verisuonten sisäpintojen toiminnalle, minkä lisäksi muun muassa kofeiini ja juomien sisältämät antioksidantit voivat olla yhteyksien takana.

Tutkimuksessa hyödynnettiin UK Biobank -aineistoa ja 370 000 britin terveystietoja. Osallistujat olivat 50–74-vuotiaita, ja 11-vuotisen seurannan aikana heistä 5 000 sairastui dementiaan ja 10 000 aivoverenkiertohäiriöön. Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.