Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakin 24 kuoli kerrostalossa roihahtaneessa tulipalossa Japanin Osakassa

Japanin Osakassa ainakin 24 ihmistä on kuollut rakennuspalossa perjantaina. Paikallisen palokunnan mukaan palo tapahtui kaupungin liikealueella sijaitsevassa kahdeksankerroksisessa rakennuksessa.

Kuolonuhreja saattaa olla joitakin enemmän. Pelastuslaitoksen edustajan mukaan roihussa loukkaantuneista 28 ihmisestä 27 oli vailla minkäänlaisia elonmerkkejä. Uhrit vietiin sairaalaan, sillä vain lääkäri voi julistaa ihmisen virallisesti kuolleeksi Japanissa.

Viranomaiset epäilevät paloa tahallaan sytytetyksi. Japanin median tietojen mukaan 50–60-vuotiaan miehen kerrottiin nähdyn valelemassa nestettä palopaikalle ennen tulen syttymistä.

Rakennuksen palossa pahiten vaurioituneessa neljännessä kerroksessa toimi paikallisen median mukaan mielenterveyspalveluita ja peruslääkäripalveluita tarjoava klinikka. Tv-kuva näytti, kuinka rakennuksen neljäs kerros kärsi tulipalossa pahoista vaurioista, ikkunoista moni oli joko rikki tai mustunut. Valtaosa rakennuksen julkisivusta säilyi kuitenkin ehjänä.

Palo havaittiin paikallista aikaa aamukymmenen jälkeen, ja puolen päivän jälkeen paikalla oli 70 paloautoa. Palomiehet sammuttivat roihun puolessa tunnissa.

Osaka on Tokion jälkeen Japanin toisiksi suurin metropolialue.

Kuolonuhreja vaativat palot harvinaisia

Tulipalon todistanut nuori nainen kertoi yleisradioyhtiölle nähneensä naisen, joka oli jäänyt jumiin neljänteen kerrokseen. Silminnäkijän mukaan nainen oli kurottautunut ikkunasta ja pyytänyt muun muassa apua.

– Hän vaikutti todella heikolta. Ehkä hän oli hengittänyt paljon savua, nuori nainen arvioi.

Viranomaisten mukaan useimpien uhrien alustavaksi kuolinsyyksi on arvioitu hiilimonoksidin hengittäminen eli häkämyrkytys.

Kuolonuhreihin johtavat tulipalot ovat harvinaisia Japanissa, jossa on tiukat rakennusstandardit. Väkivaltarikokset ovat niin ikään harvinaisia.

Vuosi sitten mies sai murhasyytteen vuonna 2019 tapahtuneesta kiotolaisen animaatiostudion tuhopoltosta. Palossa kuoli 36 ihmistä, ja tapaus oli maan tuhoisin väkivaltarikos vuosikymmeniin.

Kioton isku järkytti japanilaista animaatioteollisuutta sekä animefaneja Japanissa ja ympäri maailman.

Vuonna 2008 puolestaan kuoli 16 ihmistä osakalaiseen videoliikkeeseen kohdistuneessa tuhopoltossa. Tuo Osakan tuhopolttaja tuomittiin kuolemaan, ja hän odottaa vankeudessa tuomion toimeenpanoa.