Suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vakavalle koronataudille

Suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vakavalle koronataudille. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jonka teki Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin monitieteinen tutkimusryhmä.

Kyseinen APOE4-geenimuoto saattaa lisätä koronataudin yhteydessä syntyviä aivojen mikroskooppisia verenvuotoja, minkä lisäksi se voi vaikuttaa pitkäkestoiseen koronaan liittyvään uupumusoireeseen.

Noin joka kolmas suomalainen kantaa tätä geenimuotoa, joka altistaa myös Alzheimerin taudille. Maailmalla tutkijat ovat raportoineet havainnoista, joiden mukaan geenimuoto yhdistyy niin ikään koronataudin kohonneeseen sairastumisalttiuteen ja kuolleisuuteen.

– Yleinen APOE-geenin muoto näyttää liittyvän suomalaisessa väestössä kohonneeseen riskiin sairastua vakavaan Covid-19-tautiin. Suomalaisissa merkitys on korostunut, mikä voi johtua muun muassa väestömme geneettisestä homogeenisuudesta (yhdenmukaisuudesta), kertoo soveltavan neuropatologian dosentti, erikoislääkäri Liisa Myllykangas Helsingin yliopistosta ja Husista tiedotteessa.

Tutkimuksen tulosten mukaan geenimuodon kantajalla oli yli kaksinkertainen riski sairastua tehohoitoa vaativaan koronatautiin.

Keskittymiskykyyn pulmia

Tehohoidon dosentti, osastonylilääkäri Johanna Hästbacka kertoo, että APOE4:llä voi olla merkitystä myös joidenkin pitkäaikaisten oireiden vakavuuteen erityisesti sairaalahoitoa vaatineen koronataudin jälkeen.

– Tutkimuksessa tällaisena oireena tuli esiin uupumus, johon liittyi vaikeutta ylläpitää erityisesti keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.

Myllykangas täsmentää, että nyt tutkituissa aineistoissa koronapotilaiden määrä on verrattain pieni, ja tuloksia on tässä vaiheessa pidettävä suuntaa antavina.

Tärkeä, mutta toistaiseksi avoimeksi jäävä kysymys on koronataudin ja muistisairauden kehittymisen välinen yhteys geenimuunnoksen kantajilla.

– Tähän vastaamiseksi vaaditaan pitkäaikaista seurantatutkimusta, Myllykangas toteaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut