Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial aikoo etsiä laillisia tapoja jatkaa työtään lakkautuspäätöksen jälkeenkin

Venäjän korkein oikeus määräsi tiistaina maan merkittävimmän ihmisoikeusjärjestön Memorialin toiminnan lakkautettavaksi.

Järjestön syytettiin rikkoneen järjestelmällisesti niin kutsuttua ulkomaisten agenttien lakia.

Memorialin mukaan oikeudenkäynnille ei ole ollut perusteita ja lakkauttamishanke on poliittinen.

– Aiomme haastaa Venäjän korkeimman oikeuden päätöksen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ja aiomme löytää laillisia tapoja jatkaa työtämme, järjestö kommentoi lausunnossaan päätöksen jälkeen.

Vuonna 1989 Memorial oli Neuvostoliiton jälkeisen demokratisoitumisen symboli, ja järjestö on muun muassa kertonut diktaattori Josif Stalinin aikaisista puhdistuksista sekä kampanjoinut poliittisten vankien puolesta. Sen perustajiin kuului rauhannobelisti Andrei Saharov.

Tuomiosta ei voi valittaa

Tiistain kuulemisessa syyttäjä sanoi, että Memorial "luo väärän kuvan Neuvostoliitosta terroristivaltiona ja halventaa toisen maailmansodan muistoa". Myös presidentti Vladimir Putin on kommentoinut, että järjestö "puolustaa terroristeja".

Tuomiota pidettiin silti kovana jopa Venäjän nykyisessä ilmapiirissä. Tuomiosta ei voi valittaa.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen Venäjän-suurlähettiläs John Sullivan kutsui päätöstä "räikeäksi ja traagiseksi yritykseksi tukahduttaa sananvapaus ja pyyhkiä historia".

Tiistain oikeudenkäynti oli yksi kahdesta oikeusjutusta järjestöä vastaan. Nyt tehty päätös koski järjestön keskusorganisaatiota Memorial Internationalia. Toisessa vaaditaan myös Memorialin sisarorganisaation, Memorial Human Rights Centren toiminnan lopettamista.

Memorial ylläpiti valtavaa arkistoa Neuvostoliiton aikaisista rikoksista ja kyseenalaisti virallisia historiankertomuksia. Se on usein ilmaissut huolensa myös uusista ihmisoikeusloukkauksista ja esimerkiksi nostanut oikeusjuttuja venäläisiä palkkasotureita vastaan ​​Syyriassa.

Memorial on lisäksi laatinut luetteloa Venäjän poliittisista vangeista, joihin kuuluu muun muassa Putinin merkittävin arvostelija Aleksei Navalnyi.