Kazakstanin turvallisuuspalvelun entinen johtaja on pidätetty epäiltynä maanpetoksesta – ex-presidentti Nazarbajevin kerrotaan antavan tukensa nykyjohdolle

Kazakstanin viranomaiset ovat pidättäneet turvallisuuspalvelu KNB:n entisen johtajan Karim Massimovin epäiltynä maanpetoksesta, KNB ilmoitti lauantaina antamatta tarkempia tietoja. Massimov on tunnettu entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin läheisenä liittolaisena.

Presidentti Kassym-Jomart Tokajev erotti Massimovin turvallisuuspalvelun johdosta aiemmin tällä viikolla, kun mielenosoittajat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa hyökkäsivät hallituksen rakennuksiin.

Kazakstanin levottomuudet alkoivat vuodenvaihteen jälkeen maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua, ja nyt maa on poikkeustilassa. Sisäministeriön tietojen mukaan 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 4 000 on otettu kiinni. Ministeriön mukaan joukossa on joitain ulkomaalaisia.

Sisäministeriön mukaan myös 18 poliisia on kuollut.

Monet ulkovallat ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä säilyttäisivät malttinsa ja tilanne saataisiin ratkaistua ilman väkivaltaa. Presidentti Tokajev on torjunut kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja Almatyssa kuvaili kaupungin olleen lauantaina hiljainen mutta jännittynyt. Kirjeenvaihtajan mukaan turvallisuusjoukot ampuivat varoituslaukauksia keskusaukiota lähestyviä kohti.

Almatyn lentoasema kertoo pysyvänsä suljettuna siviilikoneilta ainakin maanantaihin asti.

Tarkkaa kuvaa maan tilanteesta on ollut vaikeaa saada, sillä tietoliikenneyhteyksissä on ollut laajoja katkoja.

Lehdistösihteeri kiisti huhut Nazarbajevin pakenemisesta

Ex-presidentti Nazarbajevin kerrotaan olevan maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Asiasta kertoi tänään Nazarbajevin lehdistösihteeri kiistäen huhut siitä, että maata vuosikymmeniä hallinnut presidentti olisi paennut levottomuuksia.

Nazarbajev kehottaa lehdistösihteerin mukaan kansalaisia tukemaan nykyistä hallintoa ja presidentti Tokajevia, jotta väkivaltaiset levottomuudet saataisiin aisoihin.

Tähän mennessä Nazarbajev ei ole ollut koko kriisin aikana kertaakaan julkisuudessa. Hänen on spekuloitu mahdollisesti paenneen ulkomaille.

Presidentti Tokajev näyttää vahvistaneen omaa asemaansa, sillä hän siirsi keskiviikkona Nazarbajevin, 81, sivuun kansallisen turvallisuuskomitean johdosta.

Suuri osa kansalaisten vihasta on vaikuttanut kohdistuvan entiseen presidenttiin. Arvostelijat ovat syyttäneet Nazarbajevin perheineen pysyneen johdossa kulissien takana ja keränneen valtavan varallisuuden tavallisten kansalaisten kustannuksella.

Yhdysvallat sallii osan konsulaattinsa työntekijöistä lähteä maasta

Yhdysvaltain ulkoministeriö on tiedottanut antaneensa maan Kazakstanin-konsulaatin muille kuin välttämättömille työntekijöille sekä kaikkien työntekijöiden perheenjäsenille luvan poistua maasta vapaaehtoisesti.

Ministeriön matkustustiedotteen päivityksessä muistutetaan, että Kazakstanissa voi tulla mielenosoituksia ja lakkoja ja tilanteet voivat kehittyä nopeasti ilman ennakkovaroitusta.

Putin puhui Tokajevin kanssa

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja on tällä viikolla matkustanut Kazakstaniin. Presidentti Tokajevin mukaan CSTO:n joukkojen tehtävänä on varmistaa strategisten kohteiden turvallisuus.

Kreml kertoi lauantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskustelleen pitkään puhelimessa kazakstanilaisen virkaveljensä kanssa maan levottomuuksista. Presidentit vaihtoivat näkemyksiä toimenpiteistä järjestyksen palauttamiseksi Kazakstanissa. Presidentti Tokajevin kerrotaan kiitelleen Putinia siitä, että tämä lähetti Kazakstaniin CSTO:n joukkoja.

Presidentit sopivat jatkavansa yhteydenpitoa tilanteen kehittymisestä ja järjestävänsä CSTO:n videokokouksen lähipäivinä, Kreml lisäsi.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut