Ruotsin puolustusministerin mukaan Venäjä uhkaa turvallisuusjärjestystä, oppositiojohtaja ottaisi mallia Suomesta – "Suomen asia on meidän"

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Venäjän toiminta ja vaatimukset uhkaavat koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. Hultqvistin mukaan Ruotsi tekee omat turvallisuuspoliittiset linjavalintansa itsenäisesti eikä asiassa tehdä kompromisseja.

Hultqvist muistutti, että myös YK:n periaatteiden mukaan jokaisella valtiolla on itsemääräämisoikeus.

– Venäjän pitäisi tuntea YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä erityinen vastuunsa YK:n periaatteiden ylläpitämisestä, Hultqvist totesi.

Puolustusministeri kertoi myöhemmin maanantaina Ruotsin tiivistävän yhteistyötään Ukrainan kanssa. Maat solmivat viime kuun puolivälissä sopimuksen puolustusyhteistyöstä, ja nyt Hultqvist kertoi Ruotsin kutsuneen Ukrainan osallistumaan Ruotsin ensi vuoden pääsotaharjoitukseen, Aurora 2023:een.

Ukrainan alueella Ruotsi tukee Ukrainan asevoimia erityisesti miinanraivauksessa, Hultqvist kertoi. Hän alleviivasi samassa yhteydessä Ruotsin jatkavan tukeaan ja olevan solidaarinen Venäjän uhkaamille Baltian maille.

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson puolestaan arvosteli Hultqvistin tapaa reagoida Venäjän vaatimuksiin.

– Minusta hän ei ole ollut samalla tavalla selkeä kuten Suomen valtionjohto. He olivat (kommenteissaan) aikaisemmassa, nopeampia ja voimakkaampia, Kristersson sanoi.

Kokoomusjohtaja mainitsi esimerkkinä tästä presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen.

– Ruotsin pitää nyt toimia laajan poliittisen yksimielisyyden turvin samoin kuin Suomi. Koska Suomen asia on meidän, Kristersson sanoi lainaten sotien aikaista iskulausetta.

Nato-yhteistyö voi syventyä myös suunnitteluun

Ruotsissa valtiopäivien enemmistö eli opposition neljä porvaripuoluetta ja ruotsidemokraatit haluaisivat maalle Suomen kaltaisen julkisesti kirjatun Nato-option. Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus ei ole toistaiseksi ollut tällaisen Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuudesta kertovan kirjauksen kannalla.

Valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Hans Wallmark piti suorastaan "vaarallisena" Hultqvistin joulun alla antamaa haastattelua, jossa puolustusministeri totesi, ettei Ruotsi aio liittyä Natoon "nyt tai myöhemminkään".

Pääministeri Magdalena Andersson sanoi puolestaan tänään Götebors-Posten -lehden haastattelussa suostuneensa opposition pyyntöön kutsua kaikki puoluejohtajat keskusteluun heikentyneestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Keskustelujen ajankohta ei ole toistaiseksi tiedossa.

Andersson totesi myös Ruotsin aikovan entisestään syventää yhteistyötä Naton kanssa. Puolustusministeri Hultqvist sanoi perjantaina Dagens Nyheterille , että tämä voi tarkoittaa harjoitus- ja tietojenvaihtoyhteistyön lisäksi myös Ruotsin ja Naton suunnittelun yhteensovittamista.

--

Lähteenä myös TT

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut