Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskuskauppakamari: Ulkomailta tarvitaan työntekijöitä etenkin "duunaritöihin"

Keskuskauppakamari on huolissaan siitä, että maahanmuuton vauhdittamiseen tähtäävät toimet keskittyvät liikaa vain asiantuntijoihin ja erityisasiantuntijoihin.

Kauppakamareiden tekemän kyselyn mukaan ulkomailta rekrytoivat yritykset tarvitsevat osaajia erityisesti niin sanottuihin duunaritöihin. Noin 70 prosenttia niistä yrityksistä, jotka aikovat jatkossa rekrytoida ulkomailta, kertoivat hakevansa ulkomaalaisia osaajia nimenomaan työntekijätehtäviin.

Hieman alle 50 prosenttia ulkomaalaisia rekrytoivista yrityksistä tarvitsee kyselyn mukaan osaajia asiantuntijatehtäviin ja noin 10 prosenttia johtotehtäviin.

– Kyselyn tuloksista herää vakava huoli siitä, että keskittyykö hallitus liikaa vauhdittamaan vain asiantuntijoiden ja erityisasiantuntijoiden maahanmuuttoa? Yrityksillä on suuri tarve myös ihan tavallisille ammattiosaajille. Myös tähän tarpeeseen pitää pystyä vastaamaan ja lisäämään laajasti työntekijöiden maahanmuuttoa, Keskuskauppakamarin johtava osaamisasiantuntija Mikko Valtonen sanoo tiedotteessa.

Kauppakamareiden kysely jäsenyrityksille tehtiin joulukuun alkupuolella, ja siihen vastasi lähes 1 200 yritystä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin 40 prosenttia on jo rekrytoinut ulkomaalaisia työntekijöitä ja noin 40 prosenttia aikoo rekrytoida myös jatkossa.

Positiivisia kokemuksia

Ulkomaalaisia osaajia rekrytoineiden yritysten kokemukset ovat kyselyn perusteella erittäin positiivisia. Vain noin 6 prosenttia näistä yrityksistä ilmoitti, että heidän kokemuksensa oli negatiivinen.

Ulkomaalaisia rekrytoineet yritykset kokivat hankalan oleskelulupaprosessin yhdeksi ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnin ongelmakohdista. Kyselyyn vastanneista yrityksistä vain kuusi prosenttia vastasi työperäisen oleskelulupaprosessin olevan sujuva.

– Osaajapulan ratkaisemiseksi pitää ottaa käyttöön kaikki keinot. Me yksinkertaisesti tarvitsemme enemmän ulkomaalaisia osaajia Suomeen, Valtonen sanoo.