Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalainen oikeusistuin tuomitsi entisen syyrialaiseverstin elinkautiseen rikoksista ihmisyyttä vastaan

Saksalainen oikeusistuin tuomitsi torstaina Syyrian tiedustelupalvelun entisen everstin Anwar Raslanin elinkautiseen vankeusrangaistukseen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Oikeus totesi Raslanin osallistuneen 27 murhaan, jotka tapahtuivat vuosina 2011–2012 pidätyskeskuksessa Damaskoksessa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet luonnehti Raslanin tuomiota virstanpylvääksi kohti oikeudenmukaisuutta.

– Se on virstanpylväs eteenpäin tavoiteltaessa totuutta, oikeudenmukaisuutta ja hyvitystä vakavista ihmisoikeusloukkauksista, joihin Syyriassa on syyllistytty yli kymmenen vuoden ajan, Bachelet sanoi lausunnossaan.

Turvapaikanhakijana Saksaan tullut Raslan pidätettiin alkuvuodesta 2019. Raslanin oikeudenkäynti alkoi vuonna 2020.

Oikeudenkäynnissä oli yli 80 todistajaa. Todistajat kertoivat, että pidätettyjä muun muassa ruoskittiin ja näille annettiin sähköshokkeja. Yksi todistaja kertoi myös olleensa vastuussa joukkohautojen luetteloinnista.

Syytetty väitti asianajajiensa kautta välitetyssä lausunnossaan, ettei ole kiduttanut tai lyönyt vankeja eikä ole koskaan käyttäytynyt epäinhimillisesti.

Saksan lain mukaan rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista ja kansanmurhasta voidaan käydä oikeutta Saksassa, vaikka osapuolet eivät ole Saksan kansalaisia eikä rikoksia ole tehty Saksan maaperällä.

Ihmisoikeusjärjestö: Viesti Syyrian hallinnolle, ettei kukaan ole oikeuden ulottumattomissa

Ihmisoikeusjärjestö Humans Rights Watch kertoi torstaina tiedotteessaan Raslanin tuomion olleen pitkään odotettu merkki siitä toivosta, että oikeus voi lopulta voittaa.

– Raslanin oikeudenkäynti oli viesti Syyrian hallinnolle, ettei kukaan ole oikeuden ulottumattomissa, kertoi järjestön kansainvälisen oikeuden asiantuntija Balkees Jarrah.

Viime vuoden alussa samainen saksalainen oikeusistuin tuomitsi Syyrian tiedustelupalvelun entisen jäsenen Eyad al-Gharibin neljän ja puolen vuoden vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Ensi viikolla Saksassa on tarkoitus alkaa entisen syyrialaislääkärin oikeudenkäynti. Myös häntä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Vastaavanlaisia tutkintoja Syyrian hallinnon rikoksista on käynnissä myös useissa muissa Euroopan maissa.

Brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -ihmisoikeusjärjestö arvioi ainakin 60 000 ihmisen kuolleen Syyrian pidätyskeskuksissa.