Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjassa oikeus käsittelee joukkomurhaaja Breivikin pääsyä ehdonalaiseen vapauteen

Norjassa Telemarkin käräjäoikeus ryhtyy tänään käsittelemään joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin anomusta päästä ehdonalaiseen vapauteen. Vähintään 21 vuodeksi vankeuteen tuomittu Breivik voi Norjan lain mukaan anoa vapautumista kärsittyään tuomiostaan 10 vuotta.

Oikeus on koolla kolmen päivän ajan Skienin vankilassa, jossa Breivikiä pidetään.

Oikeuspsykiatrien mukaan on äärimmäisen epätodennäköistä, että Breivik vapautuisi, koska hän ei ole katunut tekojaan eikä voida varmuudella osoittaa, ettei hän olisi enää vaaraksi yhteiskunnalle.

Breivikin tuomioon sisältyy äärimmäisen harvoin Norjan rikoslaissa käytetty klausuuli, jonka mukaan hänet voidaan pitää vangittuna miten pitkään tahansa, jos hänen katsotaan olevaan edelleen vaaraksi.

Breivik voi kuitenkin tästä lähtien toistaa pyyntönsä päästä ehdonalaiseen vapauteen vuosittain. Käsittelyjen hitauden vuoksi oikeudenkäyntejä ei kuitenkaan voida pitää joka vuosi.

Äärioikeistolainen Breivik surmasi 77 ihmistä 22. heinäkuuta 2011 Oslon hallintokorttelissa tehdyssä pommi-iskussa sekä ampumalla työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiriläisiä Utöyan saarella.