Venäjä järjestää massiiviset merisotaharjoitukset Atlantilla, Tyynellämerellä, Jäämerellä ja Välimerellä

Venäjä ryyditti turvallisuuspoliittista vastakkainasettelua lännen kanssa torstaina jälleen uudella ilmoituksella sotaharjoituksista. Puolustusministeriön ilmoituksen mukaan maa järjestää tässä ja ensi kuussa sarjan harjoituksia merivoimien "kaikilla vastuualueilla" Atlantilla, Tyynellämerellä, Jäämerellä ja Välimerellä.

Merisotaharjoitusten mittakaava on ilmoituksen mukaan varsin suuri: yli 140 sotalaivaa ja tukialusta, yli 60 lentokonetta ja noin 10 000 sotilasta. Tarkoituksena on harjoitella Venäjän etujen turvaamista maailman merillä ja Venäjään kohdistuvien merellisten uhkien torjumista, puolustusministeriö kertoi.

Jo aiemmin on kerrottu Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisistä sotaharjoituksista Valko-Venäjän raja-alueilla lähellä Latviaa, Liettuaa, Puolaa ja Ukrainaa. Venäläisjoukkojen siirrot näihin harjoituksiin ovat jo alkaneet, vaikka varsinainen sotaharjoitustoiminta on vuorossa ensi kuussa.

Kaikesta tunkeutumisesta Ukrainaan vakavat seuraukset

Euroopassa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Venäjä uhkaa elvyttää vaaralliset kylmän sodan aikaiset jakolinjat.

Jos Venäjän sallitaan toimia tavalla, joka uhkaa Ukrainan suvereniteettia, on edessä paluu vaarallisiin ja epävakaisiin aikoihin, hän sanoi.

Blinken piti puheen Berliinissä tavattuaan Saksan, Ranskan ja Britannian kollegansa keskustellakseen muun muassa Ukrainan tilanteesta.

Blinkenin on määrä tavata huomenna Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Blinken on jo etukäteen ilmoittanut, ettei aio tuoda Geneveen Venäjän peräämiä kirjallisia vastauksia sen niin sanottuihin turvatakuuvaatimuksiin.

Blinken vakuutti Berliinissä, että länsimaat ovat yksimielisiä ja puhuvat yhdellä äänellä suhteessa Venäjään. Hän korosti, että mikä tahansa Venäjän joukkojen tunkeutuminen Ukrainaan johtaisi nopeisiin ja vakaviin vastatoimiin Yhdysvaltain ja sen liittolaisten puolelta.

Tämän viestin Blinken kertoi vievänsä myös Geneven tapaamiseen ulkoministeri Lavrovin kanssa.

Venäjän vihamielisten toimien vakavista seurauksista varoitti myös Blinkenin kanssa lehdistötilaisuudessa puhunut Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

– Tässä ei ole pelissä mikään vähempi kuin rauhanomaisen järjestyksen säilyminen Euroopassa, Baerbock sanoi.

Blinken ja Baerbock keskustelivat aiemmin päivällä Ukrainasta Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin ja Britannian apulaisulkoministerin James Cleverlyn kanssa. Kokoonpanoa kutsutaan transatlanttiseksi nelikoksi (transatlantic quad).

USA:lta lupa balttien aseviennille Ukrainaan

Vakuuttelut lännen yksimielisyydestä eivät kätke sitä tosiasiaa, että mailla on erilaisia suhtautumistapoja Ukrainaan. Aseiden myynnistä Ukrainalle kieltäytyneen Saksan Baerbock selitti, että maa on historiallisesti ollut pidättyväinen aseviennin suhteen.

Yhdysvallat ja Britannia ovat sen sijaan lisänneet "puolustuksellisten" aseiden kuten panssarintorjuntaohjusten toimittamista Ukrainan asevoimille. Amerikkalaiset lähteet kertoivat torstaina Yhdysvaltain antaneen myös Baltian maille luvan viedä omia amerikkalaisvalmisteisia aseitaan edelleen Ukrainaan.

Blinkenin mukaan Venäjän syytökset tilanteen kärjistämisestä Ukrainan aseellista puolustusta vahvistamalla ovat asioiden kääntämistä päälaelleen.

Toinen erimielisyys koskee Venäjältä Saksaan johtavaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, jota Saksa ei ole ollut kovin halukas ottamaan mahdollisten uusien Venäjä-pakotteiden kohteeksi. Yhdysvallat on vastustanut putkihanketta, ja Blinken muistuttikin Berliinissä, että niin kauan kuin kaasu ei virtaa putkessa, se on lännelle neuvotteluvaltti suhteessa Venäjään.

----

Lähteinä myös Tass, AFP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut