Yön uutiskooste | Kokoomukselle eniten ääniä aluevaaleissa, keskusta nappasi eniten valtuustopaikkoja, WHO: Omikron voi olla koronapandemian lopun alku Euroopassa, Haavisto tapaa Naton pääsihteerin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Aluevaalien äänet laskettu: Kokoomukselle eniten ääniä, keskusta nappasi eniten valtuustopaikkoja

Kokoomus on saanut suurimman äänisaaliin sunnuntaina järjestetyissä aluevaaleissa 21,6 prosentin äänisaaliilla. Eniten valtuustopaikkoja keräsi keskusta, jonka 297 läpi päässyttä ehdokasta aloittaa aluevaltuustoissa.

Alustava ääntenlaskenta saatiin koko maan osalta valmiiksi noin puoli kahdelta maanantain vastaisena yönä.

Toiseksi eniten ääniä sai SDP 19,3 prosentin ja kolmanneksi eniten keskusta 19,2 prosentin ääniosuuksilla.

Perussuomalaiset jäivät neljännelle sijalle saaden vain 11,1 prosenttia äänistä.

Vasemmistoliitto sai vaaleissa 8,0 prosenttia, vihreät 7,4 prosenttia, RKP 4,9 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia, Liike Nyt 1,8 ja Valta kuuluu kansalle -puolue 1,3 prosenttia äänistä.

Kansanedustaja Päivi Räsästä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - käräjäkäsittely alkaa

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) syytteitä. Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteet koskevat Räsäsen kirjoituksia, joissa hänen epäillään halventaneen homoseksuaaleja.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Räsänen ei katso syyllistyneensä minkään ihmisryhmän uhkaamiseen tai solvaamiseen.

AKT:n saarto satamissa UPM:n tuotteille alkaa tänään

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloittaa tänään aamulla satamissa saarron metsäteollisuusyhtiö UPM:n tuotteille tukeakseen Paperiliiton ja Sähköliiton lakkoja. Saarron aikana ahtaajat eivät käsittele UPM:n paperia, sellua ja kartonkia.

Paperiliiton ja Sähköliiton lakko UPM:n tuotantolaitoksilla alkoi vuodenvaihteessa. Paperiliitto päätti torstaina jatkaa lakkoaan kahdella viikolla.

Työriita UPM:n ja Paperiliiton välillä on venynyt pitkäksi, koska UPM haluaa solmia liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset, kun taas Paperiliitto haluaa koko yhtiötä koskevan sopimuksen.

UPM on todennut, että AKT:n saarto ei edistä neuvottelujen aloittamista.

Turun Pernon kaksoismurhasta syytetylle miehelle tuomio tänään - sanoo olleensa syyntakeeton

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Turun Pernon kaksoismurhasta syytetylle miehelle.

Syyttäjä vaatii kolmikymppiselle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä viime vuoden pääsiäisenä. Veriteossa saivat surmansa miehen kaveri ja miehelle ennalta tuntematon, kaverin kanssa samassa kerrostalossa ollut nainen.

Syytetty sanoo olleensa tapahtuma-aikaan syyntakeeton. Hänelle tehtiin esitutkinnan aikana mielentilatutkimus, jonka tulokseen käräjäoikeus ottaa kantaa tuomiossaan.

Lähes vuoden kestänyt Liberia-sotarikosoikeudenkäynti päättyy Tampereella puolustuksen loppulausuntoon

Liki vuoden kestänyt sotarikosoikeudenkäynti Pirkanmaan käräjäoikeudessa päättyy tänään puolustuksen loppulausuntoon.

Syyttäjien mukaan Suomessa yli kymmenen vuotta asunut sierraleonelaismies syyllistyi muun muassa murhiin, raiskauksiin ja törkeään sodankäyntirikokseen Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Syytetty on kiistänyt kaikki syytteet.

Puolustuksen loppulausunnon jälkeen käräjäoikeus jää pohtimaan tuomiotaan. Vielä ei ole tiedossa, milloin tuomio annetaan.

Ulkoministeri Haavisto tapaa tänään Naton pääsihteerin

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa tänään sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Brysselissä. Haaviston kanssa tapaamiseen osallistuu Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Haaviston ja Linden on määrä keskustella Stoltenbergin kanssa ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Suomi ja Ruotsi eivät kuulu Natoon, mutta ovat sotilasliiton läheisiä kumppaneita.

Tänään Brysselissä järjestetään myös EU-maiden ulkoministerien kokous, jossa keskustellaan erityisesti Euroopan turvallisuustilanteesta ja Venäjän viimeaikaisista toimista Ukrainan rajalla.

Yhdysvallat kannustaa kansalaisiaan olemaan matkustamatta Venäjälle

Yhdysvaltain ulkoministeriö ohjeistaa maan kansalaisia olemaan matkustamatta Venäjälle. Sunnuntaille päivätyssä matkustustiedotteessa ohjetta perustellaan muun muassa jännitteisellä tilanteella ja yhdysvaltalaisiin mahdollisesti kohdistuvalla häirinnällä.

Tiedotteen mukaan häirintää voivat tehdä myös Venäjän hallinnon turvallisuusviranomaiset ja paikallisia lakeja saatetaan käyttää mielivaltaisesti. Tiedotteessa huomautetaan, että lähetystön mahdollisuudet auttaa yhdysvaltalaisia Venäjällä ovat rajalliset.

Vain hieman aiemmin ulkoministeriö määräsi yhdysvaltalaisdiplomaattien perheenjäsenet lähtemään Ukrainasta "Venäjän sotilaallisten toimien jatkuvan uhan vuoksi". (Lähde: AFP)

WHO: Omikronmuunnos voi olla koronapandemian lopun alku Euroopassa

Omikronmuunnos on siirtänyt koronapandemian uuteen vaiheeseen ja voi tuoda sille jopa lopun Euroopassa, Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa. Hänen mukaansa omikron voisi tartuttaa 60 prosenttia eurooppalaisista maaliskuuhun mennessä.

Kluge kertoo, että Euroopan nykyistä aaltoa voisi seurata joitakin viikkoja ja kuukausia kestävä maailmanlaajuinen immuniteetti. Mahdollinen laaja-alainen suoja olisi seurausta joko rokotteista tai sairastapausten antamasta suojasta sekä toisaalta taudin esiintyvyyden kausivaihtelusta.

Kluge arvioi viruksen voivan nostaa uudelleen päätään vuoden lopulla, mutta pandemia ei välttämättä enää palaa. (Lähde: AFP)

Armenian presidentti Armen Sarkisian eroaa

Armenian presidentti Armen Sarkisian eroaa tehtävästään. Presidentti ilmoitti erostaan sunnuntaina verkkosivuillaan.

Syyksi erolleen hän kertoi, ettei presidentillä ole tarvittavia työkaluja vaikuttaa sisä- ja ulkopolitiikkaan. Presidentillä on Armeniassa lähinnä seremoniallinen rooli.

Eron taustalla on eripura Sarkisianin ja maan pääministerin Nikol Pashinjanin välillä. Vuoden 2020 lopulla Armenia kävi lyhyen sodan naapurimaa Azerbaidzhanin kanssa. Konfliktin jälkimainingeissa pääministeri määräsi armeijan pääesikunnan päällikön erotettavaksi, mitä presidentti ei suostunut vahvistamaan. (Lähde: AFP)

Maan pohjoisosissa ajetaan tänään kehnossa kelissä

Suomen pohjoispuoliskolla on tänään kehno ajokeli. Liikennesää on huono Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä Lapissa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Pohjois-Suomessa saadaan jonkin verran sateita sekä vetenä että lumena, kun luoteen suunnalta alkaa virrata kylmempää ilmaa. Lapin pohjoisimpiin kuntiin on annettu varoitus myös erittäin kovasta tuulesta, joka tuivertaa etenkin tuntureilla.

Etelämpänä päivä on pääosin poutainen, mutta heikkoa tihkusadetta voidaan saada sielläkin. Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on varoitus liukkaasta jalankulkusäästä.

Suuressa osassa Suomen merialueista on voimassa tänään kovan tuulen varoitus.

Ottawa katkaisi vieraissa kolmen voitottoman ottelun putken - Columbus kaatui maalein 2-1

Jääkiekon NHL:ssä Ottawa Senators katkaisi kolmen voitottoman ottelun putkensa vierasvoitolla Ohiossa. Isäntäjoukkue Columbus Blue Jackets kaatui luvuin 2–1.

Ottelun päätöserä oli maaliton ja voittomaalin iski toisen erän jälkimmäisellä puolikkaalla Ottawan saksalaishyökkääjä Tim Stützle.

Winnipeg Jets puolestaan hävisi vieraskaukalossa voittolaukauskisaan venähtäneessä ottelussa Pittsburgh Penguinsille. Kotijoukkueen suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen teki maalin ottelun päätöserässä. Ottelu päättyi maalein 3–2.

Pittsburgh on voittanut viisi ottelua peräjälkeen, kun taas Winnipegillä on vyöllään neljä perättäistä peliä vailla voittoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut