Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyys laski joulukuussa vuoden takaiseen verrattuna, työllisyysasteen trendiluku 73,5 prosenttia

Työttömyys laski joulukuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Työttömiä oli joulukuussa 16 000 vähemmän kuin joulukuussa 2020.

Miesten työttömyysaste laski naisia enemmän, mutta miesten työttömyysaste oli yhä korkeammalla tasolla. Miesten työttömyysaste laski toissa joulukuusta 1,3 prosenttiyksikköä 7,2 prosenttiin ja naisten työttömyysaste laski 0,4 prosenttiyksikköä 6,2 prosenttiin.

Työttömyysasteen trendiluku 7,0 prosenttia.

Trendiluku kuvaa kehityksen suuntaa, ja siitä on poistettu kausivaihtelun merkitys. Työllisyys ja työttömyys vaihtelevat kuukausittain varsin paljon, mutta trendistä voi havaita pitkän aikavälin kehitykseen liittyviä ilmiöitä.

Työllisiä enemmän kuin vuosi sitten

Työllisten määrä nousi. Työllisiä oli joulukuussa 128 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendiluku oli 73,5 prosenttia.

Työllisiksi luetaan kaikki 18–74-vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat ansiotyössä eivätkä olleet työttömänä työnhakijana työ- ja elinkeinoministeriön työnhakijarekisterissä tai suorittamassa varusmies- tai siviilipalvelua. Työllisiä oli joulukuussa yhteensä vajaa 2,6 miljoonaa.

Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2021 joulukuussa 1,3 miljoonaa. Työvoiman ulkopuolella oli 118 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työvoiman kasvu voimallista

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi Twitterissä , että työvoiman kasvu on ollut todella voimallista.

Sen sijaan Appelqvist pitää synkkänä pitkäaikaistyöttömyyden alenemisen hyytymistä.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 107 000, mikä on 15 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Yhteensä työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli joulukuun lopussa 275 000 työtöntä työnhakijaa. Se on 82 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 17 600 enemmän kuin kaksi vuotta sitten joulukuussa.

TEMin työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien neljän viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien kahden viikon aikana.