Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australialaislaiva tuo Tongaan avustustarvikkeita – aluksella todettu koronatartuntoja

Australialainen sotalaiva saapuu tänään tulivuorenpurkauksen ja tsunamin kurittamaan Tongaan ja tuo saarelle kipeästi kaivattuja avustustarvikkeita. Laiva tuo saarelle muun muassa puhdasta vettä, ensiaputarvikkeita ja teknistä välineistöä.

Saarivaltion tiukkojen koronatoimien vuoksi avustukset toimitetaan ilman ihmiskontakteja. Australialaislaivalla oli tiistain tietojen mukaan todettu ainakin 23 koronavirustartuntaa ja tänään tartuntojen määrän kerrottiin nousseen jo 29:ään.

Ihmiskontakteja pyritään välttämään kaikissa Tongaan kohdistuvissa avustustoimissa. Lento- ja meriteitse tuotavat tarvikkeet jätetään eristyksiin kolmeksi päiväksi ennen niiden jakamista tongalaisille.

Tonga sulki rajansa pandemian alkaessa ja oli pitkään yksi harvoista maista, jotka onnistuivat välttämään viruksen. Maan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tartunta havaittiin viime vuoden lopulla eristyksessä olleella henkilöllä, joka oli vastikään saapunut maahan Uudesta-Seelannista.

Noin 60 kilometrin päässä saaristovaltio Tongasta sijaitseva Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui tammikuun puolivälissä ja sai aikaan koko Tyynenmeren laajuisen tsunamin.

Tongan hallinto on kuvannut katastrofia ennennäkemättömäksi. YK:n arvion mukaan katastrofi on vaikuttanut yli 80 prosenttiin Tongan sadastatuhannesta asukkaasta. Tulivuorenpurkauksen uskotaan muun muassa myrkyttäneen vedet jopa kymmeniltätuhansilta ihmisiltä.

Ensimmäiset avustuslennot saapuivat maahan viime viikolla.